2017. 12. 14. Ma Szilárda, Szilárd, János névnapja van. Pontos idő: 16:02
Hajdu Tibor

Hajdu Tibor
(Zalaegerszeg,1957. febr. 21 . – Budapest, 2007. nov. 21.)

Okleveles erdőmérnök, okleveles vadgazdálkodási szakmérnök, a Zala Megyei MgszH Erdészeti Igazgatóságának igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke, az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportjának elnöke, a Pro Silva Hungariae, a Pro Urbe Zalaegerszeg díjak és a Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetettje.

 

Rövid életrajz:

Hajdu TiborHajdu Tibor a Zala megyei Pókaszepetkről származott, Esztergomban érettségizett a ferences gimnáziumban. Ez abban az időben nem volt jó ajánlólevél, ezért csak második jelentkezése alkalmával vették fel az egyetemre. A várakozás évében egy zalai fakitermelő csapatban dolgozott. A Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen szerzett erdőmérnöki diplomát 1982-ben. Legendás FIRMA és szakestély elnök volt, a selmeci hagyományok elkötelezett ápolója.

Erdőmérnöki pályáját erdőtervezőként kezdte a MÉM Erdőrendezési Szolgálat Zalaegerszegi Irodájában. Rátermettségét korán bizonyítva már 1988-ban irodavezetővé nevezték ki. Ebben az évben szerezte meg Gödöllőn vadgazdálkodási szakmérnöki oklevelét is. 1996-tól haláláig a Zalaegerszegi Erdőfelügyelőségnek, majd jogutódjának köztiszteletben álló igazgatója volt.

Részben Palotai István munkásságának hatására fordult érdeklődése a szálaló erdők üzemtervezése felé. A témának elismert szakértője lett. Neki köszönhető, hogy folytatta és eredményesen lezárta, összefoglalta azt a munkát, amit Palotai István, majd Torondy Kálmán megkezdtek. Kiváló munkája eredményeként a szentgyörgyvölgyi erdőben újra bevezették a szálaló erdőgazdálkodást. Szakmai tudásának elismerése volt az is, hogy felkérték az egyetem államvizsga bizottságában való részvételre, ahol egykori professzoraival együtt vizsgáztatta a rá jellemző bölcs empátiával a mérnökjelölteket.

Az erdők szeretete mellett a vad és vadgazdálkodás is fontos szerepet töltött be életében. Dolgozott a Zala Megyei Trófeabíráló Bizottságban, a megyei Ellenőrző Bizottságban is. Vadászati munkával járó tisztségei szaporodtak, megyei vadászmester, országos küldött, vadgazdálkodási szakbizottsági tag, majd végül, 1997-től a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke lett.

Rendkívül sok erdészeti társadalmi feladatot, megbízást is magára vállalt. 1993-2002 között a Zalerdő Rt. Felügyelő Bizottságát vezette. Megszakítás nélkül, öt cikluson keresztül volt az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoportjának elnöke.

Munkásságát számos kitüntetéssel, díjjal ismerték el, mint a Pro Silva Hungariae, a Pro Urbe Zalaegerszeg díjak, a Magyar Vadászatért Érdemérem, a Vadász Kamara Aranyérme, a Hubertus-kereszt és a Nimród-vadászérem.

Váratlan betegsége gyorsan ragadta el. Ezernél is több kolléga, barát búcsúztatta az egervári temetőben.

 

Emlékhelyek (kopjafa, emléktábla, síremlék):

Kopjafa a Szentgyörgyvölgyi szálaló erdőben.

Hajdu Tibor sírja Egerváron, a Dénesfai temetőben található. 8913 Egervár, Temető u. 19.

 << vissza
Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria!

Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria! | 2017-11-28

Az Erdőrendezési Szakosztály és a Zalaegerszegi HCs közös rendezvénye


Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai

Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai | 2017-11-22

A szakképzéstől a szakigazgatásig


A virágos kőris az Év fája 2018-ban!

A virágos kőris az Év fája 2018-ban! | 2017-11-19

Felértékelődő ökológiai szerep a klímaváltozás tükrében


Prof. dr. Náhlik András a Soproni Egyetem új rektora

Prof. dr. Náhlik András a Soproni Egyetem új rektora | 2017-12-13

Az építés, a fejlesztés kerülhet immár előtérbeKocsányos tölgy megóvása a magyar-horvát határmenti térségben

Kocsányos tölgy megóvása a magyar-horvát határmenti térségben | 2017-12-13

Konferenciát szervezett a Mecsekerdő Zrt. az MTA pécsi székházában


Imperial22 futárszolgálat