"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

ERDÉSZ-BÁNYÁSZ BÁL

2007.02.23-án új korszak nyílik a bálozás történetében.

Mindkét szakma nagy múltra tekint vissza megyénkben a bálozás tekintetében. A bányászok a 25. Bányászbálnak néznek elébe míg az erdészek a 4 éve újraélesztett, de nagy múltra visszatekintő, s 2006-ban országos nyilvánosságot kapott rendezvénysorozatot folytatják.

A két szakma közös gyökerekre tekint vissza. Mindkettőnek Selmecbányai Akadémia volt a bölcsője. Az ott folyó diákélet, a kialakult hagyományok életre szóló munícióval látták el az Akadémiáról kikerülő mérnököket. Trianon után az Akadémia Sopronba költözött, majd a Bányamérnöki-, és a Kohómérnöki Kar Miskolcra költözött. A hajdani hagyományok azonban tovább élnek, erős és meghatározó köteléket képezve a szakmák között.

Évről-évre az ország különböző helyein rendezik meg az Országos Bányász Kohász Erdész találkozót, amely rendezvény az együvé tartozás demonstrálása.

Az Országos Erdészeti Egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportja és az Országos Magyar Bányászati-, Kohászati Egyesület Mecseki Szervezete közös elhatározással hagyományaink ápolására és egyesületeink megerősítésére Erdész-Bányász Bál szervezése mellett döntött.