"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

100 éves a Gemenci Erdei Vasút - Kisvasutak Napja

100 éves a Gemenci Erdei Vasút - Kisvasutak Napja

A Gemenci erdő területén 100 évvel ezelőtt elindított keskeny nyomtávú vasút teremtette meg a lehetőséget a kisvasutas erdőjárásra. A ma már főleg turisztikai célokat szolgáló, Magyarország egyetlen ártéri erdei vasútja abban az értelemben is kuriózum, hogy erdőgazdálkodási feladatokat is ellát, hiszen még faanyagszállításra is használják.

A centenáriumot 2015. szeptember 12-én, 10 órától egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal és sűrített járatokkal ünnepli meg a Gemenc Zrt. A száz évre visszatekintő erdei vasút ünnepnapján a Magyar Turizmus Zrt. – az erdőgazdasággal közösen –, a Gemenc Zrt. Ökoturisztika Központjában, Pörbölyön rendezi meg a Kisvasutak Napja országos eseményt is.

Mattanovics Károly a Kalocsai Érseki Uradalom erdőmestere javasolta még 1914-ben, hogy a nehéz útviszonyok miatt lóvontatású erdei vasutat kellene építeni a Gemenci erdőbe. Az elképzelést tett követte, és az év végére készen állt a közel két és fél kilométeres pálya. Így 1915-ben elindulhatott az erdészeti feladatokat ellátó vasútüzem.

Több kisebb-nagyobb vasútvonal építés után a Gemenci Erdei Vasút jelenlegi pályaszakaszának első vonala 1957-ben készült el, majd 1966-ra összeépítették a különböző szakaszokat. Így jött létre a jelenlegi fővonal jelentős része.

A Gemenc Zrt. üzemelteti az erdei kisvasutat. A vasút nyomvonala közel 30 kilométer hosszúságban jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeumok, pihenő- és játszóparkok szolgálják a kényelmet és a kirándulást. A kisvonatos természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovasfogatozással, kenutúrával, kerékpározással, gyalogtúrával.

A rendezvény részletes programja a szövegkapcsolóra kattintva érhető el!

Forrás: GEMENC Zrt.

Fotók: GEMENC Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László