"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A 32. Agromash EXPO

A 32. Agromash EXPO

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit január 29-én a 32. AgromashEXPO és AgrárgépShow, kitöltve a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont teljes, 30.000 négyzetméteres területét.

A mezőgazdaság eredményes fejlődésének kulcsfontosságú része, hogy a magyar gazdák jól felszerelt gépekkel, jól képzett munkatársakkal dolgozhassanak, valamint szintén felbecsülhetetlen értékű  a gépkatalógus frissítése, hogy a magyar gazdák minél inkább használhassák – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 32. AGROmashEXPO és AgrárgépShow szerda délelőtti megnyitóján, ahol a magyar mezőgazdaság fejlődésének szükségességét hangsúlyozta.

A mezőgazdasági gépvásárlásban 6%-os növekedés figyelhető meg, ami  13%-al több a tavalyinál. Az új gépek vásárlása 17%-al több, ami szintén azt mutatja, hogy az ágazat folyamatos fejlődésben van- mondta köszöntő beszédében a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai mezőgazdaságban alkalmazott gépek élettartama átlagosan 10-15 év, így a gazdák gépvásárlási kedvét a minisztérium által kezdeményezett új hitelprogramokkal próbálják erősíteni. A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 85 milliárd forinttal segíti a mezőgazdaság megújulását, ezen belül a kertészeti szektort 24 milliárddal, az állattenyésztést 35 milliárddal, az élelmiszertermesztést 25, a borászatot pedig 1,2 milliárd forinttal.

A 2014-es AGROmashEXPO és az AgrárgépShow-on a hazai és nemzetközi fejlesztések díjazására kiírt Termékverseny Pályázat díjait is átadták. A tavalyit jelentősen felülmúló, rekordszámú nevezésből az agrárium jeles hazai intézményei, a gyakorlati élet, az oktatás, valamint a szaksajtó képviselőiből álló zsűri szerint 40 pályázatot találtak elismerésre méltónak, amiből 14 pályázó kapott díjat, a többi pályázó pedig oklevelet.

Forrás: agroinform.hu

Fotók: agromashexpo.hu

Hírszerkesztő: Nagy László