"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

3500 kilométeren újulnak meg az Országos Kékkörhöz kapcsolódó turistajelzések

3500 kilométeren újulnak meg az Országos Kékkörhöz kapcsolódó turistajelzések

A Pilisi Parkerdő erdei iskolájában rendezett szakmai találkozón bemutatták az Országos Kékkör Európai Uniós támogatásból megvalósuló fejlesztésének eddigi eredményeit, és egyben bejelentették az Országos Kékkör és a hozzá kapcsolódó turistajelzések felújításának megkezdését.

Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója mint a megvalósítást végző konzorcium vezetője beszámolójában régióról régióra haladva mutatta be a nagyívű projekt már most is kézzelfogható eredményeit. Az ismertetett fejlesztéseknek köszönhetően eddig a Kékkör teljes nyomvonalának nagypontosságú felmérése történt meg és megkezdte működését a Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR), és a hozzá kapcsolódó mobil-applikáció.  

Eddig 4 turistaház, 7 új kilátó, 30 pihenőhely, 10 forrásépítés és több mint 30 egyéb erdei turistalétesítmény készült el. A 2013 végén megkezdett munka 2015 első félévében lesz teljessé, így több jelentős fejlesztés megvalósulása várható, közöttük Galyatetőn hazánk legmodernebb Túracentrumának átadásával. Az igazgató beszédének végén megerősítette: „Mindez, amit most itt láthattunk csupán a nagy egész részeredményeinek tekintendő, de ebből is jól látszik az Uniós támogatásból elkészülő Országos Kékkörhöz kapcsolódó fejlesztések volumene. Ma nem zárjuk le ezt a munkát, csupán számot adtunk az eddigi eredményekről és folytatjuk, amit megkezdtünk.”

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ismertetett fejlesztések részeként 2014 nyarán nyerte meg a „Vállalkozási szerződés keretében az Országos Kékkör régiós szakaszának és elágazási pontjai jelzésfestésének felújítása, pontosítása, az új szakaszok festése” című közbeszerzési pályázatot. Az idén ősszel kezdődő és 2015 tavaszáig tartó részprojekt során 2565 kilométeren újulnak meg az Országos Kékkör jelzései, ezen túl 405 kilométernyi regionális és 356 kilométernyi észak-magyarországi tematikus út (pl. Mátrabérc, Zempléni Gyümölcsút), valamint egy 285 km-es, Szokolya-Mátraháza és Szilvásvárad-Jósvafő közötti kerékpárút-szakasz jelzéseit festik újra.

A munka elindításának bejelentésekor Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Összesen 120.000 új turistajelzés készül és 350 irányító oszlopot állítunk fel olyan helyekre, ahol nincs hová festeni a jeleket, például tisztásokon lévő útelágazásokhoz. Az ősz végén kezdődő festést a Magyar Természetjáró Szövetség és Pilisi Parkerdő közös megbízottai ellenőrzik. Jelenleg a jelzésfestő sablonok és az oszlopok gyártása zajlik. Az egész projekt költségvetése mintegy 58 millió forint. A Pilisi Parkerdő Zrt. számára nagy öröm, hogy ebben a projektben részt vehetünk, hiszen most megmutathatjuk azt a tapasztalatot és szaktudást, amelyet szakembereink az elmúlt fél évszázad alatt a turisztikai, közjóléti fejlesztések terén felhalmoztak. A hazai tradicionális bakancsos turizmus számára nagy jelentőségű fejlesztést végzünk a természetjárókkal összefogásban, a jelzés-felújítás komfortosabbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá, tehát vonzóbbá varázsolja az Országos Kékkör túraútvonalait.”

A Magyar Természetjáró Szövetség összesen 8 pályázaton 2,7 milliárd forint Európai Uniós támogatást nyert az Országos Kékkör valódi turisztikai attrakcióvá fejlesztéséhez.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközlemény

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László