"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

60 éves a magyar növény- és talajvédelem

60 éves a magyar növény- és talajvédelem

A közös célt, hogy fenntartható gazdálkodás mellett mindig kiváló minőségű és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára, a növény- és talajvédelem elkötelezett képviselői szakértelmükkel, a gazdálkodók tevékenységének támogatásával segítik, biztosítják – köszöntötte a Növény-és Talajvédelmi Szolgálat 60. évfordulóját ünneplőket Bognár Lajos.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszédében kiemelte: hazánkban – Európában egyedülálló módon – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az irányítása alatt álló megyei igazgatóságokkal egyetlen hivatalként felügyeli az élelmiszerláncot érintő összes kockázatot. A hivatal néhány éves működése során bebizonyította, hogy eredmények csak az élelmiszerlánc különböző szakterületeinek együttműködésével és a kockázatok új megközelítésével érhetők el. Bognár Lajos fontosnak nevezet, hogy minden szakterület megértse és magáévá tegye a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia üzenetét, és a rendelkezésére álló eszközökkel járuljon hozzá a célok megvalósításához.

A növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelemnek kulcsfontosságú szerepe van az élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszerében – fogalmazott a helyettes államtitkár. E terület lát el minden növényvédelmi, növény-egészségügyi, zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzési, talajvédelmi, valamint agrár-környezetvédelmi hatósági és egyéb állami szakfeladatot országos és területi szinten. A terület szakértői munkájuk során nemcsak szabályozzák, de korszerű tudományos, jogszabályi ismereteikkel támogatják is a gazdálkodók tevékenységét. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjai a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva segítik a gazdálkodókat céljaik és a közösség érdekeinek összehangolásában. Mindannyiunk közös célja ugyanis, hogy fenntartható gazdálkodás mellett mindenkor kiváló minőségű és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára – mondta Bognár Lajos.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: menmax.hu

Hírszerkesztő: Nagy László