"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ülésezett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Ülésezett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

NFFT logo2015. március 5-én idei első ülését tartotta a Parlamentben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, melynek tagjai között az oktatási és kulturális civil szervezeteket Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és Molnár Zoltán, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének munkatársa képviselte.

A tanács tagjai az első napirendi pontban megvitatták és jóváhagyták a Tanács munkatervét és éves költségvetését. Az éves programban kiemelt helyen szerepel a 2013-ban elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia előrehaladási jelentésének elkészítése. Az ehhez szükséges háttérkutatások elkezdődtek. A jelentés elkészítésére társadalmi konzultációs folyamat is indul, többek között a civil szervezetek véleményére is számítanak ennek során. A kiemelt programok között szerepel a 2015. május 30 – június 5. között rendezendő Európai Fenntarthatósági Hét, amellyel kapcsolatban a Tanács felhívja az egyes szervezetek figyelmét a témához kapcsolódó programok szervezésére. A témában további információ a http://nfft.hu/europai-fenntarthatosagi-het-2015 oldalon olvasható. 2015 a talajok nemzetközi éve, ehhez csatlakozva a Tanács programjai is kiemelt figyelmet fordítanak az ezzel kapcsolatos témák előtérbe helyezésére.

NFFTMásodik napirendi pontban a tanácstagok az állandó meghívottak körébe választották Berán Ferenc plébános urat a Magyar Katolikus Egyház képviseletében és Kőrösi Csabát, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatóját. A tagok szavaztak az egyes munkabizottságok tagságának megújításáról, melynek során a Költségvetési Munkabizottság tagjának választották Lomniczi Gergelyt, az OEE főtitkárát.

A következőkben a Tanács meghallgatta az Amerikai Egyesület Államok és az Európai Unió között megkötni tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségre vonatkozó tárgyalásokról szóló szakértői beszámolókat. Az induló vizsgálatok és a rendelkezésre álló szerény ismeretek alapján a Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzeti fenntarthatóságra komoly hatással bíró folyamatról van szó, amelynek gazdasági, társadalmi, környezeti hatásait egyaránt alaposan vizsgálni szükséges. Ennek érdekében a Tanács háttérvizsgálatok elkészítését végzi, azok eredményeit az év folyamán ülésein és a Szakmai Egyeztető Munkabizottságon keresztül folyamatosan tárgyalja. Emellett nemzetközi társszervezeteknél kezdeményezi hasonló folyamatok elindítását, és a tapasztalatcserét.

NFFTVégezetül Szabó Marcell, a jövő nemzedékek szószólója ismertette a „Fák Nemzetünk Jövő Generációiért” program tervét, melynek keretein belül a Gemenc Zrt. eredeti kezdeményezését országos szintre emelve minden Magyarországon születendő gyermek után egy fát ültetnének együttműködésben az önkormányzatok, az erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és erdészeti civil szervezetek. Az ezzel kapcsolatos jogszabály javaslatot a Földművelésügyi Minisztérium az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével együttműködve dolgozza ki, és véleményezésre a Tanács elé terjeszti.

A Tanács soron következő ülését várhatóan 2015. május 7-én tartja a Parlamentben.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szerző: Lomniczi Gergely, Molnár Zoltán