"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Illegális agancsgyűjtök hajszolták meg a szokatlanul népes lábodi gímszarvas rudlit

Illegális agancsgyűjtök hajszolták meg a szokatlanul népes lábodi gímszarvas rudlit

Több mint kétszázezren nézték meg és tízezrek osztották meg a legnépszerűbb videomegosztó oldal felvételét, amelyen szarvasok százai kelnek át a Somogy megyei Lábod melletti autóúton. A gímek egy jól belátható útszakaszon vonultak át, ezért nem történt baleset.

Egy Lábodnál autózó sofőr különleges felvételeket készített. „Egy” gímszarvas rudli tartóztatta fel a forgalmat. Néhány perc lefolyása alatt több mint száz szarvas „hömpölygött át” a 68-as főúton. Lábod és környéke ismert nagyszámú vadállományáról, de még itt is ritkaságszámba megy ennyi szarvassal találkozni.

A helybeliek hozzászokták már az utakon átkelő vadak látványához, de szakemberek szerint a nem mindennapi vonulás szándékos emberi zavarásnak köszönhető. Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. szóvivője szerint jól kivehető, hogy űzve, valami elől futnak a szarvasok a menedéket nyújtó erdő irányába. Véleménye szerint a gímek száma sem hétköznapi, valószínűleg illegális agancsgyűjtők zavarásai miatt verődtek egyetlen hatalmas csordába az állatok.

A szakember arra is kitért, hogy a jelenség akár állatkínzásnak is minősíthető, mert a pihenőidejükben megzavart állatok legyengülhetnek. A vad mozgás közben nem figyel a közúti járművekre, ezért a szóvivő külön felhívta rá az autósok figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és fékezési készenléttel vezessenek a Somogy megyei utakon.

Forrás: hirado.hu, vadaszlap.hu

Fotók: videó:YouTube

Hírszerkesztő: Nagy László