"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a hősi halált halt főiskolások emlékműve Sopronban

Megújult a hősi halált halt főiskolások emlékműve Sopronban
2015. szeptember 7-én 14 órakor vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, melyet a II. Ágfalvi csatában hősi halált halt főiskolások emlékére tartottak az egyetem polgárai az Őrtüzek emlékműnél.


Himnusz eléneklésével vette kezdetét az ünnepély, melyet az erdész és a bányász himnusz követett. Bende Attila erdész valétaelnök szólt elsőként az egybegyűltekhez. Emlékezett Szecsányi Elemérre, Machatsek Gyulára és Domschitz Ferencre, akik diákként az életüket áldozták a hazáért. A győzelem ára nagy volt, hiszen számos hallgató megsérült a csatában. Bende Attila megköszönte Kiskós Ferencnek – a Vas megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójának –, hogy vállalta az emlékmű felújítását.
 
Őt követte Prof. dr. Lakatos Ferenc dékán köszöntője. Elmesélte, hogy 1974-ben majdnem lebontásra került az obeliszk egy akkori tanár kérésére, azonban a néhai Cziráki rektor úr ezt nem hagyta, megvédte az emlékművet. Évekig a diákok „törzshelyének” számító szobrot később benőtte a növényzet, azonban a rendszerváltás után Dr. Winkler András professzor a helyreállítását szorgalmazta, így a csata 70. évfordulójának megünneplésére ismét itt kerülhetett sor.
 
 
Kiskós Ferenc ünnepi beszédében felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy az ő felelősségük e hagyományok megőrzése, továbbvitele. „Az ifjúság aktív részvétele a megemlékezéseken a jövő záloga” – mondta. Ezt követően Széchenyi István gondolatával zárta beszédét: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Ezt követően Berta Tibor ezredes, pápai káplán megáldotta a felújított emlékművet, melyet a koszorúk elhelyezése követett.
 
 
Az ünnepség a GYIK Rendezvényházban folytatódott, ahol az ideiglenes kiállítás ünnepélyes megnyitójára került sor.

Forrás: NYME Press

Fotók: NYME Press

Hírszerkesztő: Nagy László