"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Élénkül hazánkban az agrárhitelezés

Élénkül hazánkban az agrárhitelezés

Az agárhitelezési piac is meglódult az elmúlt hónapokban. Részben a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának köszönhetően soha nem látott eszközfejlesztések, hozamemelkedések jellemzik a gazdaságokat. A kereskedelmi bankok oldaláról is érkezhet segítség a termelőkhöz, a Magyar Fejlesztési Bank hamarosan megjelenő hitelkonstrukciói pedig a vállalkozásoknak kedveznek.

Számos állami és piaci pénzintézet nyújt egyre kedvezőbb hitelkonstrukciókat a gazdáknak, beleértve a gépbeszerzést vagy akár a földvásárlást. Az európai uniós és nemzeti támogatásokat kölcsönnel kiegészíteni tehát ma már megéri. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az év végén hirdette meg új forgóeszköz-hitelprogramjait, azonban annak részletei még nem ismertek, de a kormányhatározat alapján jelentős összeget biztosítanak az agrárvállalkozásoknak. Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretösszege nyolcmilliárd forint. A hitel a zöldség- és gyümölcstermékpályán működő termelői szervezeteknek és előzetesen elismert zöldség-, gyümölcstermelői csoportoknak, az egyéb mezőgazdasági és erdészeti termékpályán működő, minősített elismeréssel rendelkező termelői csoportoknak lesz elérhető. A tizenötmilliárd forintos Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2020. december 31-ig lehet szerződést kötni. Ez a mezőgazdasági termelő, a halgazdálkodási tevékenységet vagy a tevékenység szerinti országos érdek-képviseleti szerv vagy köztestület ajánlásával és termeltetési szerződéssel rendelkező – a baromfi-, nyúl-, sertés- és szarvasmarha-ágazatban termeltető tevékenységet végző – vállalkozások számára nyílik meg. Az Élelmiszer-ipari Forgóeszköz Hitelprogram 2020-at hatmilliárd forint keretösszeggel, 2020. december 31-ig történő hitelszerződés-kötési lehetőséggel hirdetik meg. Ezt az élelmiszer-ipari vállalkozások igényelhetik, maximum hatéves lejárattal, azon belül legfeljebb hároméves türelmi idővel, minimum ötmillió, maximum ötszázmillió forintos összeggel.

A Magyar Nemzeti Bank kedvező, 2,4 százalékos kamatozású növekedési hitelprogramjának egyértelmű nyertese a mezőgazdaság. A tőkeszegény vállalkozásoknak, magánszemélyeknek a kedvező hitelbírálati feltételek, valamint az alacsony kamatozás hatalmas segítséget jelent az ágazatban. Részben a növekedési hitelprogram hatására jelentősen, mintegy hatvan százalékkal bővült a mezőgazdasági géppiac. Emellett a szántóföldi növénytermesztés is kimagasló hozamokat produkált az elmúlt évben. A fejlesztések hatására egyre modernebb technológiákkal dolgoznak a gazdálkodók, amely csökkenti a befektetett energiát, növeli a hatékonyságot, és sok esetben lefarag a költségekből. A kedvező jegybanki konstrukció nemcsak az agráriumban, de a gazdaság minden területén sikeresnek bizonyult, hozzájárul hazánk növekedéséhez, s kedvező helyzetet teremt a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Nincs jelentős eltérés a kereskedelmi bankok agrárhitel-finanszírozása között. A pénzintézetek leginkább a szántóföldi növénytermesztést hajlandók hitelezni, mivel az jár a legkevesebb kockázattal. Az elmúlt hónapokban azonban az állattartást, valamint a földszerzést is finanszírozzák a pénzintézetek, elfogadható kamatszint mellett. Az OTP 14-15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az agrárfinanszírozás területén, amelyet 2020-ig tovább kíván bővíteni. A bank az agrárhitelezési politikáján nem változtat: minden esetben azt veszi alapul, hogy az ügyfél hogyan működteti gazdaságát, megfelelő pénzügyi eredményekkel rendelkezik-e. Az ígéretek szerint lesznek új termékek is, amelyek mind az értékesítési csatornákat, mind a kiszolgálási modellt érintik. Emellett egyszerűbbé és gyorsabbá válik a hitelezés. A növénytermesztéssel és az állattenyésztéssel foglalkozó ágazatoknál egyértelmű beruházási és fejlesztési hangulat tapasztalható, amely az élelmiszeriparról sajnos nem mondható el.

Forrás: Magyar Hírlap

Szerző: Nagy Kristóf

Fotók: Agrárszektor

Hírszerkesztő: Nagy László