"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Agrárklíma konferenciát rendeznek az Erdőmérnöki Karon

Agrárklíma konferenciát rendeznek az Erdőmérnöki Karon

"AGRÁRKLIMA, az előrevetített klímaváltozás hatáselemzése és az alkalmazkodás lehetőségei az erdészeti és agrár szektorban" címmel 2012. november 01. – 2014. október 31. közötti futamidőben, TÁMOP finanszírozott kutatási projektet folytat a Nyugat-magyarországi Egyetem, melynek szakmai vezetője Prof. Dr. Mátyás Csaba.  A tudományos projekt konzorciális együttműködő partnerei az Erdészeti Tudományos Intézet és a Zala Megyei Kormányhivatal.

A részben EU-finanszírozott projekt célja egy döntéstámogató rendszer felállítása a klímaváltozás feltételeihez való alkalmazkodás érdekében. Az előre jelzett klimatikus változások kihatnak a mezőgazdasági termények, a legelők, az erdők fajösszetételére és hozamára, a károsítók, betegségek elterjedtségére. Hatást gyakorolnak az állatállományra, a vadállományra, a biodiverzitás egészére, és ezen keresztül az életminőségre, a társadalomra is.

Az agráriumban alkalmazott technológiák, stratégiák alkalmasak lehetnek a hatások korlátozására, de ugyanakkor fokozhatják is azokat, ideértve a környezet- és természetvédelem problémáit is. Magyarországi felszínének több mint háromnegyedét foglalja el elsődlegesen klímafüggő, azaz nem öntözött mezőgazdasági terület (szántó, rét, erdő). A projekt e területeken az éghajlatváltozással kapcsolatos hatásokat vizsgálja. A munka eredményeként egy olyan döntéstámogató rendszert tervez létrehozni, amely egyrészt előrevetíti az évszázad során várható változásokat (természetesen a jelenlegi ismereteink szintjén) és egyúttal gyakorlati javaslatokat is kínál a megfelelő módszerek, eljárások alkalmazására, és a károk megelőzésére, enyhítésére. A döntéstámogató rendszer javaslatát egy minta körzetre, jelen esetben Zala megyére fókuszálva dolgozzák ki.

Az AGRÁRKLÍMA projekt nyitókonferenciája április 9-én Sopronban lesz. A részletes programot eseménynaptárunkban érheti el a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: NYME EMK,ERTI

Hírszerkesztő: Nagy László