"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnyílt a 2015-ös AGROmashEXPO

Megnyílt a 2015-ös AGROmashEXPO

Tavaly hazánkban az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósult meg, a hazai géppiac növekedése pedig magasan meghaladta a világátlagot – mondta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerda délelőtt a 33. AGROmash EXPO és az V. AgrárgépShow megnyitóján tartott beszédében.

Az agrárágazat csúcsrendezvényének számító nemzetközi kiállítás idén is számos újdonsággal segíti a felszálló ágban lévő mezőgazdaságot. A mintegy 300 kiállítóval 2015. január 28-31. között a Hungexpo 36 000 m2-es vásárterületén lévő 33. AGROmash EXPO és az V. AgrárgépShow méltán számít az ország legnagyobb, leglátogatottabb és leglátványosabb mezőgazdasági szakkiállításának. A piacvezető cégek, márkák és a kisebb vállalkozások mellett a hazai gépforgalmazók színe-javát felvonultató agrárágazati csúcsrendezvénnyel egyidejűleg a Magyar Kert valamint a Szőlészet és Pincészet kiállítása is látogatható.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a gépértékesítés növekedésére hívta fel a figyelmet: Az elmúlt esztendőben hazánkban az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósult meg, a hazai géppiac növekedése pedig magasan meghaladta a világátlagot. Míg a mezőgazdasági gépgyártás és értékesítés fejlődése világviszonylatban 3%-ra becsülhető, addig Magyarországon a növekedés mértéke elérte a 60%-ot, a géppiac pedig a 125 milliárd forintot. A jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelés fejlesztése határozza meg a mezőgazdasági géppiac alakulását” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a beszerzésen túl a ma már szinte az űrtechnikával vetekedő gépek működtetéséhez a megfelelő műszaki szaktudás is elengedhetetlen.

A hivatalos megnyitó részét képezte a szakmai szervezetek közötti informatikai fejlesztésre kiéleződő együttműködési szerződéseik aláírása, valamint a hazai és nemzetközi fejlesztések díjazására kiírt Termékverseny Pályázat eredményhirdetése, melynek idén 41 díjazottja volt, köztük az AGROmashEXPO szervezői Nemzetközi Termékfejlesztési ELISMERŐ Oklevéllel díjazták a Megazet Kft. által hazánkban forgalmazott AHWI M500 erdészeti zúzóját.

Forrás: Agrofórum, Erdő-MezőOnline

Szerző: Csomós Éve, Gribek Dániel

Fotók: Agrofórum

Hírszerkesztő: Nagy László