"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Már csak egy lépés az akác hungarikummá nyilvánításáig

Már csak egy lépés az akác hungarikummá nyilvánításáig

„Gratulálunk a Hungarikum Bizottságnak, amely tegnapi döntésével a magyar akácot és az akácmézet felvette a Magyar Értéktárba” – jelentette ki Brüsszelben Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, az Akác-koalíció nevében. „Az utolsó lépés a hungarikummá nyilvánítás lesz, amelyre reményeink szerint még májusban sor kerül” – tette hozzá.
 
Akác„A múlt héten történelmi győzelmet sikerült elérnünk. Sikerrel visszavertük az Európai Unióban folyó, akác elleni támadásokat. Most újabb sikert értünk el az akác és az akácméz Magyar Értéktárba történő felvételével” - emelte ki az EP-képviselő. „Ez nem volt egyszerű, hiszen azok, akik eddig európai szinten próbálták támadni az akácot, most minden erejüket az akác hungarikummá nyilvánításának megakadályozására fordítják. Ezért külön köszönöm Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, hogy a Hungarikum Bizottságban folyó parázs vitában kiállt az akác Magyar Értéktárba történő felvétele mellett” - mondta Glattfelder Béla.
 
„Az utolsó lépés, a Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvétel mérföldkő lesz az akác elismertetése terén. Ezt követően nem lehet többé kétségbe vonni az erdészek, méhészek és mindazok munkáját, akik oly sokat tettek és tesznek az akácnak köszönhető hazai és nemzetközi sikereinkért” - emelte ki Glattfelder Béla.
 
„A hungarikummá nyilvánítást követően azonban az Akác-koalíció feladatai nem érnek véget” – figyelmeztetett az EP-képviselő. Minél előbb el kell távolítani az akáccal való gazdálkodást indokolatlanul akadályozó jogszabályi és adminisztratív korlátokat. Különösen a 2009-ben elfogadott erdőtörvény és végrehajtási rendeletei szorulnak felülvizsgálatra.
 
„Mindenkinek el kellene ismernie végre, hogy az akácnak kiemelt ökológiai, gazdasági és társadalmi jelentősége van Magyarországon” - hívta fel a figyelmet Glattfelder Béla. Nem véletlen, hogy az Akác-koalícióban már 17 szervezet: szakmai érdekképviseletek, egyetemek és kutatóintézetek és egy önkormányzat vesz részt. Minden eddigi rekordot megdöntve már több mint 70 ezren támogatták az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánítását az interneten található petícióhoz csatlakozva.

Az Akác-koalíció tagjai: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, az Alföldi Erdőkért Egyesület, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Nemzeti Biomassza Egyesület, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete, Szarvas Város Önkormányzata és Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.

Forrás: Glattfelder Béla EP képviselő sajtóközleménye

Fotók: szintiavirag.hu

Hírszerkesztő: Pintér Eszter