"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több mint négymilliárd forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre az állami erdőgazdaságok

Több mint négymilliárd forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre az állami erdőgazdaságok

Jelentősen fejlesztik a hazai túrázási lehetőségeket a következő egy-másfél évben. Hasonlóra az elmúlt száz évben nem volt példa, mondta a Magyar Természetjárók Szövetségének igazgatója. A kormány által elkülönített csaknem kétmilliárd forintból például harminc turistaház újul meg. Mindez azért is fontos, mert egyre többen választják a természetjárást, az erdei sétákat.

Tavaly júliusban kötött együttműködési megállapodást a kormány és a Magyar Természetjárók Szövetsége. Orbán Viktor miniszterelnök akkor jelezte: szükség van a kispénzű magyar családok hazai kikapcsolódását segítő turistaházakra.

Az első felújított turistaházat, a Som-hegyit októberben adták át, a beruházás 70 millió forintba került. Azóta teljesen megújult a pénzásási kulcsosház is, amelyben így már negyven túrázó is megszállhat. Legközelebb pedig a Szentendréhez közeli Lajos-forrásnál újul meg a turistaház.

A kormány döntésének értelmében a következő egy-másfél évben legkevesebb harminc hasonló beruházás valósul meg 1,8 milliárd forintból. Győri Tamás József, a Magyar Természetjárók Szövetségének igazgatója azt mondta: ilyen színvonalú fejlesztés száz éve nem volt ezen a területen, a befektetés pedig bőven megtérül, hiszen annak gazdasági, belföldi turisztikai értéke is van.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint azért is fontosak ezek a beruházások, mert ismét egyre többen fordulnak a természetjárás felé. Hozzátette: az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója a hazai erdőállomány, annak látogatottságát csupán a balatoni régió látogatottsága haladja meg.

A kormány által biztosított összeg mellett az állami erdőgazdaságok több mint négymilliárd forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre.

Forrás: hirado.hu, Kossuth rádió

Fotók: Egererdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László