"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az NFA lesz minden mező- és erdőgazdálkodásra használt állami földterület tulajdonosi joggyakorlója

Az NFA lesz minden mező- és erdőgazdálkodásra használt állami földterület  tulajdonosi joggyakorlója

Az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájával folytatta ülését kedden a parlament.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a javaslat lehetővé teszi az állami tulajdonú földek egységes szakmai elvek mentén történő használatát, erősíti a jogbiztonság érvényre jutását, amivel hozzájárul a jó állam eszméjének gyakorlati megvalósításához.

Az előterjesztés nyolc törvény módosítását tartalmazza, az állami földvagyon-gazdálkodás egységes elvek szerinti megvalósítása érdekében - közölte.

A módosítások célja - fejtette ki az államtitkár -, hogy valamennyi állami tulajdonba tartozó vagy oda kerülő föld egységes tulajdonosi joggyakorlás és egységes hasznosítási elvek mentén tartozzon az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá. A NFA vagyoni körét úgy szeretnék kiszélesíteni, hogy ide kerüljön minden mező- és erdőgazdálkodásra használt állami földterület - mondta. Hangsúlyozta, hogy ez nem okoz érdeksérelmet az egyes speciális, például honvédelmi célra használt területek esetében.

A javaslat fontos feladata az is, hogy az állami földek használatára vonatkozó speciális szabályokat hozzáigazítsa az új földforgalmi szabályozáshoz - folytatta Bitay Márton Örs. Azt mondta, a tervezet egyértelművé teszi, hogy az állami szervek vagyonkezelői joga alapján használt területek nem számítanak bele a birtokmaximumba, ezzel biztosítani lehet például a mintegy egymillió hektáros állami tulajdonú erdővagyon megfelelő kezelését.

A módosítással új, világos struktúra mentén szabályozzák majd a nemzeti földalapba tartozó földrészletek hasznosítási formáit. Új lehetőségként biztosítják, hogy a szociális szövetkezetek közfoglalkoztatási célra nyilvános pályáztatás nélkül kaphassanak ingyenesen használható állami földeket - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte, a javaslat az önkormányzatok számára is biztosítja az állami földek közfoglalkoztatás és szociális földprogram céljára történő használatát.

A jövőben kötelező lesz az állami tulajdonba kerülő védett természeti területeket a nemzeti parkok igazgatóságának vagyonkezelésébe adni - mondta az államtitkár.

Forrás: galamus.hu, MTI, parlament.hu

Fotók: parlament.hu

Hírszerkesztő: Nagy László