"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elhunyt Dr. Alpár Tibor János

Elhunyt Dr. Alpár Tibor János

In memoriam Dr. Alpár Tibor János
Aranydiplomás faipari mérnök, címzetes egyetemi docens
 

Dr. Alpár Tibor János életének 74. évében 2014. március 3-án visszaadta lelkét a Teremtőjének. Szombathelyen a Jáki úti temetőben kapta meg a végtisztességet.

gyertya 1958 és 1963 között faipari mérnök hallgató az Erdőmérnöki Főiskolán. Kiváló tanulmányi eredménye mellett kitűnt társainak való segítőkészségével és csakhamar az évfolyam Valéta elnöke lett. A végzés után folyamatosan szervezte az évfolyam találkozókat. Az utóbbi két évtizedben már évente. Ő volt a motor, az összetartó erő. Utoljára 2013-ban szervezte meg az 50 éves találkozót, ahol megrendülten, de nagy örömmel vehette át aranydiplomáját fiától, a Faipari Mérnöki Kar Dékánjától.

 1970-ben szerezte meg az egyetemi műszaki doktori címet. Az egykori üzemgazdaságtani tanszék, valamint a bútor- és épületasztalos tanszékek meghívására több alkalommal tartott előadásokat. Továbbá diplomaterv bírálóként és diplomavédési vizsgákon bizottsági tagként rendszeresen részt vett az egyetem életében. 1982-ben címzetes egyetemi docensé avatták. A Faipari Tudományos Egyesület (FATE) rendszeres meghívásainak eleget téve előadásokat tartott a forgácslapok gyártásáról, felületkezeléséről, feldolgozási területeiről. 1970-ban és 1976-ban is megkapta a Faipar Kiváló Dolgozója kitüntetést. Egy évvel a második kitüntetés után 1987-ben a faipari fejlesztésekben való aktív részvételéért neki ítélték a Munka Érdemérem ezüst fokozatát. A Mérnök és Vezetőképző Intézet szervezésében tanfolyamokat vezetett. A faipari gépekről egyetemi jegyzetet készített. A Faforgácslapok gyártásáról társszerzőként szakkönyvet jelentettek meg a Mezőgazdasági Könyvkiadónál. Szintén társszerzője a Műszaki Könyvkiadónál megjelent Faforgácslapok gyártása és felhasználása című szakkönyvnek. A cementkötésű forgácslapok gyártásáról illetve körszerű felületkezelésről külföldön is tartott előadásokat.

 Gyakorlati munkássága a szombathelyi forgácslap gyártáshoz kötődik: Itt üzemvezető, termelési osztályvezető, főmérnök, gyárigazgató. A FALCO műszaki igazgatója majd vezérigazgatója. A rendszerváltást követően önálló mérnökirodát létesített, majd megalapította a Greenteam iparfejlesztő és kereskedelmi Kft.-t, valamint NYPAN forgácslap feldolgozó és értékesítő Kft.-t.
 Mindkét fia faipari mérnök lett. Az idősebb Tibor, László egyetemi docens (Kar Dékánja) örökölte apja tudásszomját és sikeres kutató, oktató. A fiatalabb testvér Dénes eredményesen vezeti a családi vállalkozásokat. Két fiától hat unoka gyászolja a szeretett nagypapát.

 Aktívan részt vett a szakmai közéletben a FATE-nak alelnöke volt, a FAGOSZ-nak és az OAFSZ-nak pedig az egyik alapítója.

 Dr. Alpár Tibor János emlékét kegyelettel őrzik családja mellett szeretett évfolyamtársai és az egész faiparos társadalom.

Forrás: fataj.hu

Szerző: Molnár Sándor

Hírszerkesztő: Pintér Eszter