"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

ALSTOR 820-as mini forwarder bemutatója a Szilvásváradi Erdészetnél

ALSTOR 820-as mini forwarder bemutatója a  Szilvásváradi Erdészetnél

2015. április 14-én az EGERERDŐ ZRT. Szilvásváradi Erdészete gépbemutatót tartott, ahol az ALSTOR 820-as kihordó kisgépet láthatta munka közben a szakmai közönség. A rendezvényt közel 80 fő látogatta meg, akik között egyéni vállalkozók, a Bükki Nemzeti Park munkatársai, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és az EGERERDŐ ZRT. munkatársai is megjelentek.

A bemutató a Szilvásváradi Erdészet épülete előtt a megnyitóval kezdődött, ahol Papp Gyula az EGERERDŐ ZRT. Szilvásváradi Erdészetének vezetője, illetve Antal József, az erdészet gondnoka köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid tájékoztatásuk után gépjárművekbe ülve indultak a látogatók a terepi bemutató helyszínére. Itt Schandl Béla, a gép hazai forgalmazója, a Timberwald Kft. vezetője mutatta be magát az erdészeti kihordót, mely a Pilisben már évek óta dolgozik.

A rövid, de annál tömörebb előadása után, a Szalajka-völgyben, a Villa Negra vendégház melletti erdőrészben munka közben is szemügyre vehették az ALSTOR-t a szakemberek. A jobb szemléltetés érdekében olyan terepi adottságokkal rendelkező szálalóvágásos, középkorú erdőt szemeltek ki az erdészet dolgozói, ahol a 8x8-as, azaz a nyolc kerék meghajtású kisgép terepjáró képességeit hegyvidéki viszonyok között is megmutathatta. A jól felszerelt (csörlővel, daruval, oldal támasztókkal) ALSTOR saját magára halmozva a fát, a visszamaradó törzsek, növényzet és a talaj teljes kímélete mellett, vonszolás nélkül gumikeréken juttatja ki a faanyagot az erdőről a kívánt rakodóra.

A bemutató végén Schandl Béla egy véső összegzést tartott magáról a gépről, a teljesítményéről, tulajdonságairól, majd közös beszélgetés alakult ki a gép használhatóságát, továbbfejlesztését, beszerzésének finanszírozását illetően. A résztvevők megállapították, hogy az ALSTOR 8x8 a nevelővágások, szálaló vágások, szálalások kíméletes, természetközeli végrehajtásának egy gazdaságosan üzemeltethető vezérgépe a fiatal, középkorú erdőkben, mely a hegyvidéki viszonyok között is megállja a helyét.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László