"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Oktatási szemléltetőeszközként él tovább az évszázados tölgyfa törzse

Oktatási szemléltetőeszközként él tovább az évszázados tölgyfa törzse

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2014. március 14-én, a győrszentiváni Kertvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában adott át ünnepélyes keretek között három darab látványos fakorongot, melyet a 167 éves szanyi Antal-fa törzséből készítettek.

A nevezetes kocsányos tölgyet 2013. nyarán döntötte ki a viharos szél, ekkor határozott úgy az erdőgazdaság vezetése, hogy valamiképpen megmentik, átörökítik az utókornak ezt a pusztulásnak indult komoly eszmei értéket. A törzsből fűrészelt korongok évgyűrűi kiválóan szemléltetik a történelmi távlatokat, és egyben emberi kicsinységünkre, környezeti felelősségünkre is felhívják a figyelmet.

A társaság kezdeményezését az Audi Hungária Motor Kft azzal támogatta, hogy felvállalta a fakorongok biztonságos és méltó kiállításához szükséges fémvázak elkészítését. A muzeális értékű szemléltető eszközökből egy a rendezvénynek helyszínt adó győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolához, egy a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolához, egy pedig Szany község önkormányzata múzeumába kerül.

Az átadási ünnepségen beszédet mondott Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Gábor Lőrinc, az Audi Hungaria Motor Kft. környezetvédelmi vezetője, Kotrics Andrea, a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatónője, Dr. Varga József, az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola ny. igazgatója, Vincze Ferenc, erdész, Szany község képviselőtestületi tagja.

A Szany község határában állt nevezetes faegyed története hosszú és elgondolkodtató:

1838 körül hajtott ki a földből, a Sárdos-patak mentén, a szanyi Éger-erdő „Vidravasas” elnevezésű területrészén. Kossuth Lajos ekkor éppen börtönbüntetését töltötte „veszedelmes” írásaiért, míg Amerikában a hazájukból áttelepített Cherokee indiánok a „Könnyek Ösvényét” járták…Ebből az időből valók a törzs legbelső évgyűrűi.Míg a történelem kereke lassan forgott tovább, a fa csak növekedett csendben, és termelte az oxigént. Csaknem egy évszázad telt el, mire a környék lakói felfigyeltek rá, és tisztelni kezdték méreteiért, koráért, rendíthetetlenségéért.1914 és 1933 között Fetser Antal volt a győri püspök, aki a világháború alatt saját költségén hadikórházat létesített a püspökség szanyi birtokán, melyet később árvaházzá alakíttatott át. Az ő tiszteletére adta a helyi lakosság az „Antal-fa” nevet a tekintélyes tölgynek, melyet a szájhagyomány szerint ő maga mentett meg a kitermeléstől. A fa az 1990-es évekig jó állapotban volt, ekkor azonban villámcsapás következtében 8-10 m hosszan levált a kérge, koronájában pedig egyre jobban elterjedt az élősködő fakín (sárga fagyöngy). Utoljára 2005-ben hajtott ki, de holtában is évekig állta a viharokat. 2013-ban dőlt ki, miután gyökerei elkorhadtak.

A történet a szabadságharc előtti Osztrák-Magyar Monarchiában kezdődött, és a 21. századi, európai uniós Magyarországon ért véget. A fa összekötő kapocs a múlt és a jövő között, a hagyománytisztelet és a jövő generációk iránt érzett felelősség között.

A KAEG Zrt. szakemberei bíznak benne, hogy részvételükkel a történet mégsem itt ér véget, hanem megújult tartalommal folytatódik tovább.

Forrás: KAEG Zrt.

Szerző: Iványi Ákos

Fotók: KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László