"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnehezíti a csapadékos időjárás az ápolási munkákat a Mátrában- videó!

Megnehezíti a csapadékos időjárás az ápolási munkákat a Mátrában- videó!

A csemeteápolási munkákat hátráltatja az időjárás az erdőn. A nyár első felének legfontosabb feladata a Mátrában a fiatal erdők karbantartása, tisztítása. A sok csapadék miatt gyorsabban nő az alj növényzet és nagy a sár, továbbá a darazsak is veszélyt jelentenek a munkásokra.

(A vonatkozó hírvideó 05:10-től látható!)

Sarlózzák az aljnövényzetet a csemeteápolók a gyöngyössolymosi erdőben, a Monostor –patak völgyében, ahol a kúszócserjéktől kell megszabadítani a kis tölgycsemetéket. A mesterséges erdőtelepítésekben közel 7 éven keresztül fontos évente elvégezni ezt a gondozási munkát, és hegyvidéken ezt kizárólag kézzel lehet végezni.

Hektáronként 10 ezer db csemetét ültetnek el, a növő terüket kell segíteni kézimunkával. Az esős időnek köszönhetően, erős, legalább 50 cm-t is nőttek a csemeték az idén, a csapadékkal azonban sár is jár, ami hátráltatja a munkavégzést, továbbá a darazsak is nagy veszélyt jelentenek a dolgozókra. Az ápolási munkákat közel 90 hektáros területen kell elvégezni a 20 munkásnak, mintegy 2 hónap leforgása alatt.

Forrás: Gyöngyös TV

Fotók: videó:Gyöngyös TV

Hírszerkesztő: Nagy László