"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Erdészeti Lapokat is az élet(ünk) írja!

Az Erdészeti Lapokat is az élet(ünk) írja!

Tegnap este Andrési Pál erdőmérnök kolléga, a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium ásotthalmi tanerdejének vezetője, az Erdészeti Lapok elhivatott cikkírója hívott fel telefonon, hogy aznap délután fékeztek meg  - a nem kis szerencsének köszönhetően - egy születőfélben lévő, fenyőállományt veszélyeztető, erdőtüzet.

A még avartűz keletkezési fázisban parázsló lángokat a helyi erdőfelügyelővel karöltve, műszaki átvétel során sikerült "nyakon csípni". Gyanús lett a délutáni surló fényben messziről sekély ködnek, párának tűnő, gomolygó füst, melyet követve sikerült a tűz területét lokalizálni. A okokat hivatalosan még vizsgálják, de a közelben illegális gazdasági bevándorlók szemétkupacai, elhagyott ruházata ékteleníti az erdőt. És csípősebbek már a reggelek,a hajnalok...

A tanerdőt most megvédték az "erdei jószellemek", illetve az erdőfelügyelő és a tanerdő vezető éles szeme, gyors cselekvése. Természetesen a tüzet eloltó helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók, illetve a szakképző iskola segédkező diákjai mellett. De ha nem észlelnek időben....!?

Az Erdészeti Lapokat az élet is írja. A nem régen megjelent szeptemberi lapszámban éppen Andrési Pál tollából olvashattunk erdész szemmel írt cikket az ásotthalmi erdőn olykor keresztülhullámzó migránsáradatról és a lehetséges veszélyekről. Ez a "véletlen" párhuzam több, mint elgondolkodtató.     

Forrás: Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium

Szerző: Nagy László - főszerkesztő

Fotók: Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium