"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

III. Dél-Alföldi Stihl Regionális Fakitermelő Verseny Ásotthalmon

III. Dél-Alföldi Stihl Regionális Fakitermelő Verseny Ásotthalmon

Tilos a fejszét dobálni, sujtásirányba se álljon senki – hangozott a figyelmeztetés a szombati ásotthalmi fakitermelő versenyen. Megnéztük, a profik hogyan hasítják félbe három ütéssel a méteres rönköt, de azt már nem tudtuk meg, mit jelent a svéd gallyazás.

- Én is szoktam fát vágni, gondolom ezek a fiúk sem csinálják másképp – jegyezte meg egy idősebb férfi szombaton a III. Dél-Alföldi Stihl Regionális Fakitermelő Versenyen, miközben megtermett favágók a kombinált daraboláshoz készültek. Mire az éltesebb néző lépésről lépésre elmagyarázta, hogyan hasogatja fel a téli tűzrevalót, addigra a fakitermelők legallyaztak, majd háromba vágtak és egy köbméteres rakásba pakoltak két darab, 3 méter hosszú, negyven centi átmérőjű nyárfát. A férfi ezt látva megjegyezte, neki ez tovább tart.

Hét megye 12 csapatának 48 versenyzője küzdött egymással szombaton a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium udvarán a régió legjobb fakitermelője címért. A napsütéses hétvégén közel 200-an figyelték, hogy kell szakszerűen fát vágni, vagy éppen motorfűrészen láncot fordítani. A favágók versenyén arra is felhívták a figyelmet, hogy a fakitermelés az egyik legveszélyesebb munka a világon, ezért megtiltották a versenyzőknek, hogy a fejszét, a motorfűrészt dobálják.

– Egy a lényeg, a fejsze sújtásirányába ne álljon – mondta a munkavédelemért felelős bíró kollégánknak, majd megmutatta: a közel 5 kilós szerszám még a vastag fán is könnyedén keresztülhatol. – Az első hat jut az országos döntőbe – árulta el Marozsán Zoltán. A szervező hozzátette, a favágók kombinált darabolásban, gallyazásban, sarangolásban és gépszerelésben mérik össze tudásukat. – A 40 centiméteres, 7 fokban megdöntött rönkből úgy kell motorosfűrésszel egy teljesen merőleges korongot levágni, hogy először alulról vágunk, majd fentről folytatjuk. Két milliméteres eltérésért már büntetőpont jár – magyarázta az első szám lényegét Bozsó Zoltán, a szegedi DALERD – Nagy István csapat tagja. Az ópusztaszeri favágó megjegyezte, nem kötelező svéd módszerrel gallyazni.

Azt már nem tudtuk meg, mit is jelent pontosan a svéd gallyazás, ugyanis az AC/DC dübörgésére elstartolt a verseny. A marcona kinézetű férfiak felkapták motorfűrészt, nekiláttak a korongvágásnak. Mire a korong a homokba hullott, a társaik is a színre léptek: alig 25 másodperc alatt legallyazták a három méteres rönköket. Hossztoló léccel és a kacorral kijelölték az egyméteres szakaszokat, majd feldarabolták a nyárfát. Utolsó mozzanatként a közel 5 kilós fejszével hosszában félbehasították a 60 kilós rönköket, majd a fákat egy köbméteres rakásokba hordták.

– Fogjuk rá, először vagyunk itt – mondta levegő után kapkodva a kimerítő favágás után Csillag Richárd arra a kérdésünkre, hogyan sikerült a verseny. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola kettes csapatának tagja úgy látta, a rönkvágás hibátlanul sikerült, ugyanakkor hosszmérésnél tévedtek. – Nem kapkodtunk, a gallyazás is jól ment, a következő még jobb lesz – tette hozzá a fiatal erdésztanuló. – Kettő, három ütéssel sikerült hosszában elhasítani a 60 kilós fát, ez jó eredmény – mondta Bozsó Zoltán, aki csapatával 2 perc 34 másodperc alatt végezett a feladatokkal.

És, hogy mi értelme egy fakitermelő versenynek? A szakemberek szerint a megmérettetés segít bemutatni a favágók mindennapjait, ugyanakkor a gyors és biztonságos munkavégzéshez is hozzájárul. Az erdészektől megtudtuk, Ásotthalom a legerdősebb a megyében, a település több mint 50 százalékát fa borítja. – Egyre több az erdő, mind az árterekben, mind a homokos részeken. Az 1700-as évek akácot telepítenek a környékre, ezzel sikerült megakadályozni a futóhomok terjedését – mondta az egyik erdőmérnök. Hozzátette, az alacsony termőképességű földek kiválóak az erdősítésre. A regionális fakitermelő versenyt harmadjára is a Bozsó Zoltán, Zsótér Zoltán, Strubel József, Mészáros Gergő alkotta, DALERD – Nagy István csapat nyerte.

Forrás: dehir.hu

Szerző: Segesvári Csaba

Fotók: dehir.hu/Segesvári Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László