"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Állami Számvevőszék vizsgálata az állami tulajdonú erdőgazdaságok vagyonkezeléséről

Az Állami Számvevőszék vizsgálata az állami tulajdonú erdőgazdaságok vagyonkezeléséről

Az Állami Számvevőszék november 17-én sajtótájékoztatón mutatta be az állami tulajdonban álló erdőgazdasági társaságok vagyongazdálkodási tevékenységének ellenőrzése során lefolytatott vizsgálat jelentésének összefoglaló eredményeit. Az ÁSZ a társaságok 2009. és 2014. első féléve közötti vagyongazdálkodásának, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte.

A szervezet 12 állami erdőgazdaságnál fejezte be a kérdéskör átvilágítását, a további 10 érintett állami társaságnál még folyik a vizsgálat.

Az ÁSZ megállapításait, javaslatait Domokos László a Számvevőszék elnöke és Makkai Mária felügyeleti vezető részletezte.

Az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve szerint az állami erdőgazdaságok vagyonnyilvántartása nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak, a vagyonkezelési szerződéseik nem támogatják a vagyongazdálkodási feladatok átlátható végrehajtását, valamint a szabályszerű vagyongazdálkodást. Az ÁSZ elnöke szerint az állami vagyon tulajdonosi joggyakorlásának évek óta fennálló problémája, hogy a vagyon-nyilvántartási adatok nem megbízhatóak, és nem teljes körűek.

A vizsgált időszakban a tulajdonosi jogokat gyakorlók a vagyonkezelési szerződéssel kapcsolatban feltárt hiányosságokat nem szüntették meg, nem éltek a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési joggal, nem ellenőrizték a vagyonnyilvántartás hitelességét, teljességét és helyességét sem. Ezek alapján kerültek az ÁSZ kockázatelemző rendszerének látóterébe az állami erdőgazdaságok - mondta az elnök. Domokos László elmondta, hogy az erdőgazdaságok mérlege nem a valós állapotot tükrözte. Például a kezelésükben lévő erdők értéke nem szerepelt a mérlegeikben.

Pozitívumként értékelték az ellenőrzés során, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvényben megállapított vagyongazdálkodási alapelveket az erdőgazdaságok szabályszerűen betartották és a kontrollrendszer kialakítása is szabályszerű volt.

Az ÁSZ az intézkedést igénylő megállapításai alapján javaslatokat fogalmazott meg mind a társaságok vezérigazgatói, mind a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek vezetői felé a vagyonkezelési szerződésekkel, a közérdekű adatokkal és a vagyonnyilvántartással kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón feltett kérdések nyomán a hiteles erdővagyon-érték számítás és a valós vagyonkezelési díj egzakt megállapításának módszeréről nem kaptunk további konkrét információkat. 

A befejezett ellenőrzések részletes ÁSZ jelentései, az egyes erdőgazdaságokra vonatkozóan, a szövegkapcsolóra kattintva tölthetőek le, pdf. formátumban.

Forrás: ÁSZ, MTI

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László