"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lezárult az Állami Számvevőszék vizsgálata

Lezárult az Állami Számvevőszék vizsgálata

Az Állami Számvevőszék ma elektronikus sajtótájékoztató keretében tette közzé a 22 állami erdőgazdaságnál végzett vizsgálatok során készített, a november 17-én még hiányzó 10 állami erdőgazdaságra vonatkozó jelentését és az azokat összefoglaló sajtóanyagokat. Ezzel gyakorlatilag befejeződött az ÁSZ ellenőrzés az állami erdőgazdaságoknál. A délelőtt folyamán ezek alapján az alábbi MTI hír jelent meg a témában.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 22-ből a még hiányzó 10 állami erdőgazdaság ellenőrzését is befejezte, általánosságban hasonló hibákat tárt fel valamennyinél.

A társaságok a vagyonkezelési szerződéseket nem aktualizálták, az erdőgazdaságok a vagyonkezelésükben lévő állami erdők értékét nem szerepeltették a mérlegeikben, a vagyonkezelésbe vett eszközöket pedig nem mutatták be a kiegészítő mellékletben mérlegtételek szerinti megbontásban.

A most lezárult ellenőrzések során az ÁSZ - az első 12-höz hasonlóan - általánosságban hasonló hiányosságokat állapított meg, a mostani ellenőrzésen egyetlen kivételt találtak, a Kaszó Erdőgazdasági Zrt-t, ahol a mérleg a valós állapotot tükrözte, továbbá egy további társaság volt, a Budapesti Erődgazdaság Zrt., ahol csak egy évre, 2010-re vonatkozóan tártak fel szabálytalanságot a számvevők.

A most ellenőrzött 10 társaság esetében is általános szabálytalanságként állapította meg az ÁSZ a vagyonnyilvántartás hiányosságait, továbbá a tulajdonosi joggyakorlók - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - tevékenységével kapcsolatos hiányosságokat. A tízből három társaság a saját vagyon mellett a Honvédelmi Minisztériumtól használatba vett vagyonnal is gazdálkodott.

Az intézkedést igénylő megállapítások alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg mind a társaságok vezérigazgatóinak, mind a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek vezetőinek - illetve a három érintett társaság esetében a honvédelmi miniszternek -, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A mérleg kapcsán felmerült hiányosságok ellenére a beszámolókat auditáló könyvvizsgálók nem kifogásolták a feltárt szabálytalanságokat, ezért a 22 társaság közül 21 esetében, ebből a most ellenőrzött 10 társaság közül 9-nél a Magyar Könyvvizsgálói Kamarához fordultak - közölte az Állami Számvevőszék.

A számvevőszék az állami gazdaságok vagyongazdálkodási, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte 2009 és 2014 első féléve közötti időszakban.

A számvevőszék korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött a 22 állami erdőgazdasági társaság ellenőrzéséről, az első 12 jelentést 2015. november 17-én, sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

Az ÁSZ sajtóösszefoglalók és a vonatkozó részletes jelentések a szövegkapcsolókra kattintva tölthetőek le az ÁSZ honlapjáról.

Kapcsolódó korábbi híranyagunk: Az Állami Számvevőszék vizsgálata az állami tulajdonú erdőgazdaságok vagyonkezeléséről

Forrás: ÁSZ, MTI

Fotók: ÁSZ

Hírszerkesztő: Nagy László