"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a Budakeszi Vadaspark felújított főbejáratát

Átadták a Budakeszi Vadaspark felújított főbejáratát

A Budakeszi Vadaspark, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve, modern és vonzó családi kikapcsolódást nyújtó központtá nőtte ki magát. A megnövekedett látogatószámra tekintettel a Vadaspark mától megújult fogadóépülettel várja a látogatókat.

Az avató ünnepségen Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy fontos kormányzati cél a környezeti nevelés és turizmus infrastruktúrájának fejlesztése, a Budakeszi Vadaspark pedig "zászlóshajója" ezeknek a törekvéseknek.

Szabó Péter, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a mintegy 30 év után 22 millió forintból megújult fogadóépület új pénztárhelyiségekkel, babamamakuckóval, kibővített babakocsi-tárolóval, valamint új akadálymentesített mellékhelyiségekkel várja a látogatókat. Kiemelte, hogy a környezetbe illeszkedő és a régi főbejárat látványát megőrző könnyűszerkezetes épületet emeltek. Hozzátette: a természeti ismeretek élményalapú bővítését középpontba helyező Budakeszi Vadaspark idei látogatottsága rekordot dönthet, több mint 150 ezer vendégre számítanak 2015 végéig.

Az erdő mint egységes természeti élőhely bemutatása a környezeti nevelés legfontosabb feladata - hangsúlyozta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Mint fogalmazott, a Budakeszi Vadaspark egyszerre ismertet meg testközelből a természettel és a fenntartható erdőgazdálkodással. A vezérigazgató kitért a közelmúltban elkészült fejlesztésekre is, példaként említve a visegrádi Spartacus-ösvény és a felújított gödöllői Pap Miska forrás átadását.

Csenger-Zalán Zsolt, a térség parlamenti képviselője arról beszélt az eseményen, hogy a Budakeszi Vadaspark egész évben fogad gyermekcsoportokat, ez pedig kiemelten fontos, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni a környezeti nevelést.

Országszerte 7 milliárd forintot költ a kormányzat a természetjárás lehetőségeinek bővítésére, többek között turistaútvonalak, kilátók és turistaházak felújításának formájában - mondta el Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

Az új főbejárat tervezése közben az jelentette az elsődleges szempontot, hogy a kapu és a pénztár-épületek tetőszerkezetének jelenlegi stílusa ne vesszen el, hogy az új épület karaktere visszaidézze a mostani bejárat hangulatát, építészeti stílusát, így egyesítve a XXI. század technológiáival a tradicionális, „vadasparkos” hangulatot. További szempont volt a vizesblokk fejlesztése, így új mosdókat – köztük egy akadálymentes mosdót – alakítottak ki.

A felújított fogadóépület építtetője a Pilisi Parkerdő Zrt., tervezője a Stabil Építész Iroda, a 22 millió forintos beruházást a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark saját forrásból finanszírozta. A felújítás előtt és közben is alapvető volt a látogatói visszajelzések beépítése a tervekbe, illetve a Vadaspark jövőbeni fejlődéséhez illeszkedő elképzelések megvalósítása is.

Forrás: MTI,FM Sajtóiroda, Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László