"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átalakuló termékkínálat, technológiai váltás - videó!

Átalakuló termékkínálat, technológiai váltás - videó!

Szeptember eleje a fakitermelési főszezon kezdete is az erdőn. A munkaerőhiány miatt azonban technológiai váltásra kényszerültek az EGERERDŐ Zrt.-nél, így a termék kínálat is átalakul. Mivel nincs ember a kivágott fa darabolására, nem méteres, hanem 3 méteres darabokban értékesítik a tűzifát.

(A vonatkozó híranyag 02:35-től indul a lejátszón!)

Gyanús csönd a fakitermelés helyszínén a Mátrában, Gyöngyösoroszi és Gyöngyöstarján közötti területen. Itt már nincs motorfűrészes darabolás az erdőn. A munkaerőhiány ezt az ágazatot is elérte – mondja Dudás Béla erdészetvezető.

A teljes fakitermelési munkafolyamat gépesítve van, egy úgynevezett fakombájn a fát kivágja, gallyazza, darabolja, de nem tud méteres tűzifát előállítani – magyarázza a szakember. Mivel emberi kéz nem érinti a faanyagot, így a termékkínálat is átalakul.

A fő termékünk most már a 3 méteres tűzifa lesz, és a lakosság jelentős része szerencsére tolerálja. Azt kell látni, hogy incs ember, aki előállítson méteres tűzifát – húzta alá az erdészetvezető.

A faanyag-választékok jelentős része iránt nem csak Magyarországon, de Európaszerte is évek óta növekszik a kereslet, viszont a kitermelhető faanyag mennyisége a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjait figyelembe véve korlátozott, ami előrevetíti a piaci versenyt és ezen keresztül az árak emelkedését.

Forrás: Gyöngyös TV

Fotók: videó: Gyöngyös TV

Hírszerkesztő: Nagy László