"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nem könnyű embert találni a fakitermelésre a Bakonyban sem

Nem könnyű embert találni a fakitermelésre a Bakonyban sem
Nem volt könnyű az idei fakitermelési szezon az enyhe időjárás és a szakemberhiány miatt, ennek ellenére sikerült teljesíteni a tervet a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészeténél. 

– A fakitermelésnek klasszikusan az őszi-téli időszak a legfőbb szezonja. A tartós fagy miatt átfagyott talaj és 10-15 centiméternyi hó az ideális. Tavaly ilyen szempontból nagyon jó tél volt, de az ideiről ez sajnos nem mondható el. Végig fagypont körül, vagy kicsit fölötte alakult a hőmérséklet, így idén több, nehezen megközelíthető helyre el sem jutottak a fakitermelőink, mert nem akartunk a talajban maradandó károkat okozni – mondta el lapunknak Némethi Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója.

Az erdészet erdeinek nagy része védett területen, és szinte teljes egésze Natura 2000-es területen található. Az erdőgazdálkodást ezeken a helyeken a természetvédelmi érdekekkel összhangban végzik. Az erdőfelújítások természetes úton történnek, mert ezzel tudnak leginkább megfelelni az elvárásoknak.

– A Balaton-felvidék jellemző erdei a cseresek, helyenként fordulnak elő értékesebb ipari fát adó tölgyes, bükkös állományok. Ezért az éves mintegy 40 ezer köbméternyi fakitermelés többsége tűzifa, és csak 10 százalék az értékesebb fűrészrönk vagy akácoszlop. A tűzifát jellemzően helyben értékesítjük, az erdészet Kenesétől Tapolcáig terjedő működési területén élők a legfőbb vásárlók. Karácsony előtt a szociális tűzifaprogram keretében mintegy 2500 köbméternyi fát szállítottunk ki az önkormányzatoknak – tette hozzá Némethi Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója. A szakember arról is beszámolt, hogy cégen belül és alvállalkozóiknál is jellemző a munkaerőhiány. Nehéz versenyben maradni a térség cégeivel szemben. Egyre kevesebben vállalják a fakitermeléssel járó – gyakran nem is veszélytelen – nehéz fizikai munkát.

Márciussal véget ér a fakitermelési szezon. Bár a januári meleg ahhoz még kevés volt, hogy a fák vegetációját beindítsa, de a korai lágy szárú növények helyenként már előbújtak az erdőkben.

Forrás: veol.hu

Fotók: veol.hu/Pesthy Márton

Hírszerkesztő: Nagy László