2018. 07. 22. Ma Magdolna, Mária, Magda névnapja van. Pontos idő: 16:22
Ágazati, szakmai hírek

Nem könnyű embert találni a fakitermelésre a Bakonyban sem | 2018-02-22

Kevesen vállalkoznak a nehéz és veszélyes munkára

Nem volt könnyű az idei fakitermelési szezon az enyhe időjárás és a szakemberhiány miatt, ennek ellenére sikerült teljesíteni a tervet a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészeténél. 

– A fakitermelésnek klasszikusan az őszi-téli időszak a legfőbb szezonja. A tartós fagy miatt átfagyott talaj és 10-15 centiméternyi hó az ideális. Tavaly ilyen szempontból nagyon jó tél volt, de az ideiről ez sajnos nem mondható el. Végig fagypont körül, vagy kicsit fölötte alakult a hőmérséklet, így idén több, nehezen megközelíthető helyre el sem jutottak a fakitermelőink, mert nem akartunk a talajban maradandó károkat okozni – mondta el lapunknak Némethi Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója.

Az erdészet erdeinek nagy része védett területen, és szinte teljes egésze Natura 2000-es területen található. Az erdőgazdálkodást ezeken a helyeken a természetvédelmi érdekekkel összhangban végzik. Az erdőfelújítások természetes úton történnek, mert ezzel tudnak leginkább megfelelni az elvárásoknak.

– A Balaton-felvidék jellemző erdei a cseresek, helyenként fordulnak elő értékesebb ipari fát adó tölgyes, bükkös állományok. Ezért az éves mintegy 40 ezer köbméternyi fakitermelés többsége tűzifa, és csak 10 százalék az értékesebb fűrészrönk vagy akácoszlop. A tűzifát jellemzően helyben értékesítjük, az erdészet Kenesétől Tapolcáig terjedő működési területén élők a legfőbb vásárlók. Karácsony előtt a szociális tűzifaprogram keretében mintegy 2500 köbméternyi fát szállítottunk ki az önkormányzatoknak – tette hozzá Némethi Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója. A szakember arról is beszámolt, hogy cégen belül és alvállalkozóiknál is jellemző a munkaerőhiány. Nehéz versenyben maradni a térség cégeivel szemben. Egyre kevesebben vállalják a fakitermeléssel járó – gyakran nem is veszélytelen – nehéz fizikai munkát.

Márciussal véget ér a fakitermelési szezon. Bár a januári meleg ahhoz még kevés volt, hogy a fák vegetációját beindítsa, de a korai lágy szárú növények helyenként már előbújtak az erdőkben.

Nem könnyű embert találni a fakitermelésre a Bakonyban sem
Forrás: veol.hu
Fotók: veol.hu/Pesthy Márton
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat