2018. 08. 15. Ma Mária névnapja van. Pontos idő: 03:19
Ágazati, szakmai hírek

Új fejlesztést adtak át a Bakonyerdő Zrt. zalahalápi parkettaüzemben | 2018-03-09

Új fedőréteg gyártósor

Március 7-én avatták fel a Bakonyerdő Zrt. BEFAG Parkettagyárának új fedőréteg gyártósorát. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója ünnepi beszédében röviden kitért az erdőgazdaság általános bemutatására is.

A cég fenntarthatóan gazdálkodik a rábízott erdőkkel. A többi erdőgazdaságtól jelentős árbevételével tér el, amely a komoly hozzáadott értéket termelő faipari tevékenységükből is származik. E körben ugyanezért a legmagasabb (560 fő) a dolgozói létszám, hiszen két faipari gyárukban 250 fizikai dolgozó végzi napi munkáját. Az erdőgazdaság önfenntartó, nyereséges, s közben a költségvetésbe 2017-ben 1,5 Md Ft-ot fizetett be. Költségvetési forrást a közmunka programon kívül máshoz nem vesznek igénybe. A cégben a faipar jelentőségét érzékelteti, hogy 2010-ben 250 M Ft volt, 2018-ban pedig várhatóan 400 M Ft lesz az amortizációs költség.

A BEFAG Parkettagyár több mint 40 éve van a piacon, a BEFAG készparketta elismert, keresett, magas minőségű késztermék. 2012-ben az antibakteriális felületkezelésért, 2017-ben a készolajos termékcsaládért kapták a Magyar Termék Nagydíjat.

Az utóbbi években megújították a felületkezelő sort, második fedőréteg táblásító sort állítottak be, bővítették és modernizálták a szárítókamrákat. A kapacitást mára a munkaerő hiány korlátozza. Ezért is kellett most a fedőréteg (lamella) feldolgozó sort megújítani. Méghozzá magasan automatizált megoldásokkal. A gyors és pontos megmunkálás a versenyben maradáshoz elengedhetetlen. A fedőréteg alapanyag áremelkedése miatt is egyre hatékonyabban kell azt feldolgozni. Az új sor a korábbinak közel kétszerese kapacitású, több benne az ellenőrző berendezés, gyorsabb általa a szortírozás.

Az előkészületeket már 2014-ben elkezdték, mert 2013-ra elérték kapacitásuk felső határát. A nagyobb gépgyártók megkeresésével indultak, majd kiválasztott gyártókkal közvetlen kapcsolatot tartva hozták meg a további döntéseket a cég munkatársai.

A kezdő elem az automata fríz adagoló, hogy utána el lehessen érni a gyaluknál a 40 m/perc előtolást. Fémdetektor védi a forgácsoló szerszámokat. Ezt az előgyalu és a véggyalu követi, majd nedvességellenőrzés, keresztmetszeti méretellenőrzés jön, a hosszat pedig páros véglevágó állítja be. (Schroeder gépek.) A kész frízeket robot rakatolja, továbbítja, ahol a frízeket lamellákká vágják. A lamellák nagy sebességű (2000 m2/műszak) szkennelése (svéd Woodeye) után szortírozzák az anyagot rajzolatok szerint. A hasító fűrész (Weinig Powermat 2000 SP) utáni és a szkenner körüli válogató pályákat, automata rakatképzőket és más kiszolgáló egységeket a komoly parkettagyári tapasztalatú Martek Invenir finn cég szállította. Az új lamella előállító gépsor évi kapacitása kb. 1 millió m2.

Az új gépsor a régi alapanyag pihentető csarnokban kapott helyet. Ezért e csarnokban (1975-ben épült) építészeti, elektromos és gépészeti rekonstrukcióra volt szükség. Mindezt működő üzemben, folyamatos gyártás közben. Új ipari padló, nyílászáró csere automata kapukkal, új fűtési rendszer, új csarnok világítás, új az elektromos ellátás, átalakították a porelszívást, ahol kellett: új aszfaltburkolat.

A beruházást 2016. végén kezdték, 2017. őszére fejezték be. Az új gépek 1.900.770 Euróba kerültek, amihez 1.698.000 Euró export előfinanszírozási hitelt vettek fel, a fennmaradó részt saját forrásból fedezték. A gyártó sor járulékos beruházásai 250 M Ft-ba kerültek, aminek forrása: önerő. A felvett hitelből 413.600 Eurót már törlesztettek is.

Ezzel nagy lépést tett a cég a parkettagyár fejlesztése, versenyképessége érdekében. A vezérigazgató külön köszönetet mondott a cég közreműködő dolgozóinak és a beszállítóknak, hogy mindezt sikerült megtenni. "mindig legyél tisztességes! Ez majd sok embernek örömet okoz, a többi pedig megdöbben. Számomra az a legnagyobb öröm, hogy végrehajtottunk egy jócselekedet és aztán hagyom, hogy mások magukénak higgyék."

Végül az Alma Mater köszöntésével fejezte be beszédét: Üdv az erdésznek és pénzt, (nagyon sok pénzt) a Faiparosnak!

Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke Kifejezte örömét, hogy a jó gazdasági mutatókkal rendelkező Bakonyerdő Zrt-nél lehet jelen e fejlesztés átadásán. Gratulált a környező vidék fejlődését jól szolgáló beruházáshoz. Segíti a helyi cégeket, ide fizeti az iparűzési adót, amiből fejlődhet a környék. 250 család találja meg itt a munkalehetőséget. Láthatjuk, hogy az állam jó gazdája lehet egy cégnek. Jó és versenyképes a termék, kiváló a management. Végül ismét gratulált a fejlesztéshez, köszönetet mondott Veszprém Megye és Tapolca régió nevében, hogy itt biztosítják az itt élők boldogulását, fejlődését.

Bitay Márton Örs, állami földekért felelős  államtitkár (FM) elmondta, hogy a gyáravató alkalmat ad a visszatekintésre is. Az elmúlt 4 évben az erdőgazdaságok körében 137 avatóünnepségre kapott meghívást. A 2010. előtti 4 évben ugyanakkor csak 32 hasonló avatóünnepséget lehetett összeszámolni az akkori elődök naptárában.

Az állami erdőgazdaságok világa nagyon érdekes. A 3-as funkció: erdőgazdálkodás-faipar (a fő feladat), vadgazdálkodás, közjólét. Korábban az erdőgazdaságok elzárt világban voltak. A mára változás alapvetően a közjóléti fejlesztéseknek köszönhető. Se szeri, se száma a kilátóknak. Ugyanakkor működnek az erdei vasutak, csillagvizsgáló is van, nő az erdészeti erdei iskolák látogatottsága. Sőt sok egyéb erdőgazdasági beruházás szolgálja, hogy a turista minőségi környezetbe mehessen ki és Magyarország legszebb tájait minőségi infrastruktúra segítségével fedezhesse fel.

E közjóléti fejlesztésekhez mindig kell a gazdasági alap. Ezt részben a Kormány adja tőketámogatásként, másrészt az erdőgazdaságok üzleti tevékenységük eredményéből finanszírozzák. A zalahalápi Parkettagyár fejlesztése azért is fontos, mert az itt megtermelt nyereséget a Bakonyerdő az üzem fejlesztésén túl a közjóléti funkcióba fekteti be. Ez befektetés a jövő nemzedékébe. Azt kívánta, hogy a BEFAG márkanév sikerének profitját a magyar emberek arathassák le közjóléti funkciókban, iparűzési adóban, a helyi települések fejlesztésével. Erősödjön ez a gyár úgy, ahogy Magyarország erősödött az utóbbi 8 évben.

További képek a gépsor avatásáról a Híralbumok képgalériában érhetők el a szövegkapcsolóra kattintva!

Új fejlesztést adtak át a Bakonyerdő Zrt. zalahalápi parkettaüzemben
Forrás: Bakonyerdő Zrt. FATÁJ Online
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást | 2018-08-14

2 millió forintos támogatás erdészeti szaporítóanyagra


Elhunyt Kóthy István

Elhunyt Kóthy István | 2018-08-09

Gyászhír


Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI

Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI | 2018-08-02

Álláslehetőség az Erdővédelmi Osztályon


Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben

Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-31

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése


Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon

Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon | 2018-07-29

A sziklaszoros áttörésének évfordulóján tartott ünnepséget az Egererdő Zrt.
Imperial22 futárszolgálat