"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Régi fényében ragyog a Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark angolkertje

Régi fényében ragyog a Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark angolkertje

Befejeződött hazánk egykor legszebbek között emlegetett hatalmas angolkertje, a 90 hektáros dobai kastélypark helyreállításának első üteme. Ez alkalomból a projektet vezető Forster Központ szervezésében 2015. szeptember 30-án tartott projektzáró rendezvény keretében a résztvevők megismerkedhettek a Veszprém megyei Doba-somlóvári Erdődy-kastélyparkban megvalósult, több mint 324 millió forintos projekt látványos eredményeivel.



Az Erdődy család (Új) Somlóvárnak nevezett klasszicista kastélya parkjával a 19. század első felének legkiemelkedőbb színvonalú hazai főúri rezidenciái közé tartozott. Az elegáns kastélyegyüttest a magyar történelem és művelődéstörténet egyik legjelentősebb famíliája, az Erdődy család hozta létre és tartotta fenn százharminc éven át, a második világháborúig. A kastély és a körülötte elterülő hatalmas, mintegy kilencvenhektáros angolpark megrendelője gróf Erdődy Károly, tervezője az európai építészet és kertművészet kiemelkedő jelentőségű képviselője, Charles Moreau volt, akinek ez az egyik legjelentősebb kert-alkotása. Moreau a történeti Magyarország egyik legnagyobb és legharmonikusabban megkomponált angolparkját alkotta meg a különleges szépségű somlói táj kiemelkedő pontjára emelt, hófehér kastéllyal együtt. Fényes Elek 1851-ben összeállított országleírása szerint „a pompás kastély és felséges angolkertje az elsők közé tartozik az egész birodalomban.”

A kastélyban 1951 óta kórház működik, emiatt a közelében számos melléképületet emeltek, egyes kerti építményeket lebontottak. A részben kórházi, részben erdészeti kezelésbe került park az új évezred elejére meglehetősen elhanyagolttá vált: tavai kiszáradtak, elmocsarasodtak, értékes faállománya pusztulásnak indult. A terület elbozótosodott, ennek következtében a tisztások és nyiladékok nagy része eltűnt.

A különleges szépségű, de veszélyeztetett állapotú történeti kert rekonstrukciója elodázhatatlanná vált, amelyre szerencsére adódott lehetőség egy, az Európai Unió társfinanszírozásában kiírt pályázat keretében. A helyreállítás koncepcióját és prioritásait az Alföldy Gábor által készített, 2008-ban az Európai Unió kulturális örökségvédelmi díjával, Europa Nostra éremmel díjazott kerttörténeti dokumentáció és helyreállítási javaslat határozta meg, amelyre alapozva, további felmérések és tervek alapján a helyreállítás I. üteme valósulhatott meg 2015 őszére.

A kétfordulós projekt első pályázati anyaga az Erdődy család nagyvonalú támogatásával jöhetett létre. A projekta kastély és a hozzá tartozó parkterület vagyonkezelője, a Forster Gyula Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetésével, a park többi területét kezelő Bakonyerdő Zrt. példamutató közreműködésével és a kastélyt használó Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház aktív részvételével valósult meg. Doba Község Önkormányzata és több helyi civil szervezet is segítséget nyújtott.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára avatóbeszédében kiemelte: az idén a doba-somlóvári a negyedik fontos parkátadás, emellett a fertődi Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély angolparkjaiban is jelentős felújításokat végeztek.

Hangsúlyozta, a parkok mellett az épületek megújítására is kiemelt figyelmet kell fordítani, Doba-Somlóváron is csak a fejlesztés első üteme zárult le a park rehabilitációjával. Mint mondta, bár az itteni kastélyépület nem szerepel a Nemzeti Kastélyprogramban, a kormány segítségével igyekeznek forrást találni a megújításra.

L. Simon László emlékeztetett arra, hogy a nemrég elfogadott Nemzeti Kastélyprogram első részeként 33 milliárd forintnyi európai uniós forrásra lehet pályázni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. Az erre pályázó nyolc kastély között van Veszprém megyéből a sümegi püspöki palota, amely 1,5 milliárd forintból újulhat meg. A kastélyprogrammal párhuzamosan induló Nemzeti Várprogram részeként további 1,5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a sümegi vár fejlesztésére, de olyan kisebb várak megóvására vagy a romok konzerválására is lesz fedezet, mint a szintén Veszprém megyei csobánci vár - tette hozzá.

"Ezek a nagyszabású programok hosszú távon tudják garantálni, hogy azok a jelentős értékek, amelyeket az őseink ránk hagytak, hosszú évtizedekre, évszázadokra az utódaink számára is átörökíthető értékként fognak megmaradni" - fogalmazott az államtitkár.

A doba-somlóvári Erdődy-kastély csaknem száz hektáros parkjának rehabilitációjára fordított több mint 256 millió forintos európai uniós forrást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 37 millió, a konzorciumi partner Bakonyerdő Zrt. pedig további 30 millió forinttal egészítette ki a projektben kitermelt fából származó bevételen felül, az erdészet emellett három híd faanyagát is biztosította.

A beruházásában bozótirtást 35 hektáron, gyepesítést 24 hektáron, erdőszerű fatelepítést 3,8 hektáron, útépítést pedig több mint 9 ezer négyzetméteren végeztek. A négy tóból 19,5 ezer köbméter iszapot kotortak ki és öt fahidat is építettek.

A projekt célja a történeti kert egykori képét és struktúráját döntően meghatározó tisztások és nyiladékok, valamint a négy halastavat, patakot magába foglaló, egyedülálló vízrendszer helyreállítása volt, de öt fahíd, valamint a parkot behálózó sétautak jelentős része is újjáépült. A park rendkívül rossz állapotú, de értékes faállományának szakszerű ápolása mellett az elpusztult történeti faegyedet pótoltak és több ezer cserjét ültettek. A parkban élő madarak és kisemlősök számára mesterséges odúk készültek.

A lezárult projekt a hatalmas park teljes helyreállításának első, legnagyobb beavatkozást igénylő ütemét jelentette. Annak ellenére, hogy a rekonstrukció nem lehetett teljes körű a terület nagysága, a támogatás korlátozottsága és a kórházi funkció miatt, a projekt rendkívül látványos változásokat hozott, és Közép-Európa egyik legfontosabb kertépítészeti és kert-műemlékvédelmi beruházásának számít. A gyönyörű park immár mindenki számára élvezhetővé válik, jelentősen növelve a gyönyörű somlói táj turisztikai látnivalóinak sorát.

Forrás: MTI, OrientPress

Fotók: Ruzsa István/MTI

Hírszerkesztő: Nagy László