"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lezárul a bánáti bazsarózsa megőrzési pályázata

Lezárul a bánáti bazsarózsa megőrzési pályázata

A Mecsekerdő Zrt. 2009-ben benyújtott, „A bánáti bazsarózsa megőrzése, komplex élőhelyvédelem a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben és közvetlen környezetében” című KEOP pályázata október végén zárul le.

A fejlesztés célkitűzése a Kelet-Mecsekben őshonos növény- és állatfajok védelme, élőhelyük megőrzésének biztosítása. Az élőhelyvédelem érdekében cél a természetközeli erdőgazdálkodás fejlesztése, az emberi tevékenységek során kialakult másodlagos élőhelyek fenntartása és a tájidegen fajok visszaszorítása. A természetközeli erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan kihasználó, a tartamosságot, biológiai sokféleséget biztosító gazdálkodási elv, amelynek során kíméletes fakitermelési technológiákat (pl. speciális erdészeti közelítő gép) alkalmaznak. A Mecsekerdő Zrt. egyre nagyobb területeket kezel folyamatos erdőborítást biztosító átalakító és szálaló üzemmódban, ahol nem keletkezik vágásterület.

A Kelet-Mecsekben megvalósított élőhelyvédelmi projekt főbb elemei:

  1. A Kelet-Mecsek jellegének, tájképi értékének megtartása érdekében kíméletes erdőgazdálkodási módok (szálalás, szálalóvágás) alkalmazásával növelni az erdők természetességét.
  2.  A tájegység kiemelt jelentőségű védett növénye, a bánáti bazsarózsa, fényigényes növény. Életfeltételeinek javítását aljnövényzet vágással, kíméletes, ápolási jellegű beavatkozások alkalmazásával érik el.
  3. A területen adventívnek számító akác térhódítását megakadályozni, területi részarányát csökkenteni, helyette őshonos fafajokból álló erdőt hozni létre.
  4. A Kelet-Mecsek füves élőhelyeinek védelmét és helyreállítása. Ezek az élőhelyek a korábbi legeltetés, kaszálás elmaradása miatt elcserjésesedtek, így bozótirtással és kaszálással revitalizálják a gyepeket.
  5. A bálványfa visszaszorításával javítják a környezet természeti minőségét. Az invazív fafaj egyedeit termőre fordulásuk előtt eltávolították az idősebb erdőkből. Fiatalosokban őshonos fafajok érdekében végeztek beavatkozásokat.

Fenti tevékenység eredményeképpen a Mecsekerdő Zrt. azt várja, hogy a bánáti bazsarózsa élőhelye stabilabbá válik és a populáció megerősödik.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: Mecsekerdő Zrt.,wikipedia.hu(mEGYa)

Hírszerkesztő: Nagy László