"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

BEFAG Parketta a németországi DOMOTEX vásáron

BEFAG Parketta a németországi DOMOTEX vásáron

A korábbi évekhez hasonlóan idén is képviseltette magát a Bakonyerdő Zrt. BEFAG Parkettagyára, a hannoveri DOMOTEX vásáron. A 42 m2 standon sok érdeklődő megfordult, az első napokban három "bakonyerdős" kolléga szinte folyamatosan tárgyalt. A legkeresettebb termékek még mindig a tölgyfa, tömörfa, svédpadló, a rétegelt lemez alapú termékek.

A felületkezelések minden formája keresett volt. Komolyabb érdeklődők voltak pl. Németországból, Törökországból, a Benelux államokból, a skandináv országokból, Ausztráliából, Kanadából és Kínából is. A Kínából érkező érdeklődőket olyannyira érdekelték termékek, hogy a vásár után ellátogattak a parkettagyárba is. Az év első vásáráról pozitív tapasztalatokkal tért haza a cég delegációja, így bizakodóan tekintenek a 2014-es évre.

Ehhez kapcsolódva január 30-án Franciavágáson a Bakonyerdő Zrt. új vizszintes szalagfűrészt üzemelt be. Az átadáson Varga László vezérigazgató a többek között elmondta, hogy napjainkban a faipar legtöbb ágazatában a tölgyből készült termékek iránt a legnagyobb a kereslet. A tölgy fűrészipari alapanyaggal rendelkező erdőgazdálkodók egyre gyakrabban árveréseken értékesítik termékeiket. A köbméterenként 40-60 ezer forintért gazdára találó fűrészrönkből előállított fűrészáru önköltségét csak a magas színvonalú, maximális értékkihozatalra törekvő technológia tudja az értékesítési árak közelébe csökkenteni. Termékei előállításához a bútoripar, a parkettagyártás egyre vékonyabb, szárított, gyalult fedőrétegeket igényel. Elsősorban ezek a körülmények tették halaszthatatlanná a vízszintes szalagfűrész üzembe állítását.

Dr. Jung László az MFB Zrt. ügyvezető igazgatója a következőket fogalmazta meg beszédében. "A közelmúltban elég sokszor volt lehetőségem  valamilyen fejlesztési beruházás kapcsán a Bakonyerdő Zrt-hez látogatni. Legutóbb egy szigligeti közjóléti objektum átadásán voltunk, ahol azt exponáltam ki, hogy miért várja a magyar társadalom valamennyi emberét az erdő, mit tesznek ezért az erdészek. Ugyanakkor említettem az erdőgazdálkodás hármas funkciói közül a gazdálkodást is, mint amiről soha nem szabad elfelejtkezni. Teljesen szerves része, főleg az elsődleges faipar, a fűrészipar az erdőgazdálkodásnak. A jelen lévő idősebb kollégákkal mi még átéltük a 70-es évek vertikális integrációját, amiben persze volt némi erőltetés is, de akkor is azt tapasztalhattuk meg, hogy a két terület egymást erősíti. Ha áttekintjük az elmúlt húsz évben a faipar - van, aki így fogalmaz - zuhanó repülését, átalakulását, azt mondom, hogy a piacról vonultunk ki. Az erdei primer termékekből bizony rengeteg anyag elhagyja az országot. A Fejlesztési Bankon belül a mi portfóliónk (ebben a 22 erdészeti részvénytársaság) stratégiai célként megfogalmazta: célul tűzi ki ez az ágazat - bízunk benne, hogy a 40%-nyi magánerdő tulajdonos is mögénk fog sorakozni -, hogy ilyen beruházásokkal inkább ide hozza majd a termékét. Lehetőleg az iparilag feldolgozható alapanyag az országot ne hagyja el. E mögé fel lehet sorakoztatni mindazokat a társadalom- és gazdaságpolitikailag is fontos szempontokat, hogy foglalkoztatottság, hozzáadott érték növekedése. Az üzem családok megélhetését biztosítja. öröm látni, hogy a Bakonyerdő Zrt fel meri vállalni a faipar fejlesztését, ami nem mindegyik részvénytársaságra jellemző. Zászlóshajóként e cégnél ott van a parkettagyár, amely Magyarország egyik vezető fafeldolgozó gyárává fog fejlődni. Úgy tudom a hannoveri kiállításról is nagyon jó hírekkel jöttetek vissza. Mindenképpen fejlődő úton van a Bakonyerdő. Vezérigazgató úr engedd meg, hogy neked és minden kollégádnak, akik közvetlenül vagy közvetetten részt vettek ebben a fejlesztésben gratuláljak - zárta beszédét az igazgató.

Az átadásról részletes beszámoló a FATÁJ Online oldalán a szövegkapcsolóra kattintva olvasható.

Forrás: Bakonyerdő Zrt., FATÁJ Online

Fotók: Bakonyerdő Zrt., FATÁJ Online - Mőcsényi Miklós

Hírszerkesztő: Nagy László