"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bevezetés az ültetvényszerű fatermesztés gyakorlatába

Bevezetés az ültetvényszerű fatermesztés gyakorlatába
A világ erdővel borított területének több mint 7%-át (megközelítőleg 275 millió hektár) alkotják az ültetvényszerűen művelt (kezelt) erdők és a különböző célú faültetvények. Ebből mintegy 140 millió hektáron fenyőfélék és lágy lombos fafajok (pl. nyárfélék), megközelítőleg 135 millió hektáron pedig kemény lombos fafajok (pl. akácfélék, eukaliptusz-félék stb.) tenyésznek.

Magyarországon az ültetvényszerű, gyorsan növő fafajokból álló erdők és faültetvények területe napjainkban megközelíti a 970 ezer hektárt (az összes faállománnyal borított terület 50%-át), fakészletük pedig a 137 millió  m3-t (38%). Az ebben a gazdálkodási módban számba jöhető két legfontosabb fafaj, illetve fafajcsoport (akác és a nyárfélék) területaránya az összes faállománnyal borított terület mintegy 35%-át (680 ezer hektár) teszi ki. Jelentőségük az elkövetkező évtizedek erdőtelepítési programjában tovább növekszik majd, a megközelítőleg 720 ezer hektár, korábban mezőgazdasági növénytermesztéssel érintett földterület erdőtelepítéssel történő potenciális hasznosítása során az említett fafajok részaránya a 40%-ot is meghaladhatja. Ezen erdőtelepítési lehetőség kiaknázásával hazánk erdősültsége elérheti a 23–24%-ot.

Az ültetvényszerű fatermesztés legfontosabb ismérvei a következőkben foglalhatók össze:

  • előre meghatározott erdei célválaszték(ok), elsődleges (erdei) fatermékek előállítása nagy mennyiségben és azonos minőségben
  • rendszerszemléletű, nagyobbrészt belterjes termesztéstechnológiát feltételez, amelyben minden munkaművelet előre tervezhető
  • a természetszerű erdőkhöz képest lényegesen rövidebb termesztési időtartam a sajátos termesztési elemeknek köszönhetően (gyorsan növő fafajok, fajták, mesterséges erdősítési technológiák)
  • a termesztés gazdasági célja a minél nagyobb tiszta jövedelem előállítása minél rövidebb idő alatt

Az ültetvényszerű fatermesztéshez fűződő egyik fontos kívánalom tehát a célválaszték(ok) minél nagyobb mennyiségben, egyöntetű és jó minőségben való jövedelmező előállítása. Ennek egyik lényeges feltétele az ültetési anyag azonos kora, valamint méretbeli és minőségi egyöntetűsége.

2014-ben jelent meg a NAIK ERTI gondozásában, dr. Rédei Károly szakkönyve, mely e témakört mutatja be tudományos alapossággal. A kézikönyv a témával foglalkozó gazdag szakirodalmi hátérrel és gyakorlati tapasztalatok, valamint az újabb kutatás-fejlesztési eredmények felhasználásával ismerteti az ültetvényszerű fatermesztésben alkalmazott technológiai munkaműveleteket, továbbá az ültetvényszerűen termeszthető állományalkotó fafajokat, s azok állományainak termesztési technológiáját (termesztési modelljét). Tárgyalja továbbá a kiadvány a megújuló energiaforrások terén fontos szerepet betöltő energetikai faültetvények termesztésével kapcsolatos újabb ismereteket is. A könyv további fejezetei az ültetvényszerűen termeszthető fafajok hozama meghatározásának módszereit és hézagpótló jelleggel az agro-erdészeti alaptechnológiákat tekintik át. Az utolsó fejezet az ültetvényszerű fatermesztés jogi szabályozásának legfontosabb ismérveit tartalmazza a 2009-ben megjelent új erdőtörvény szellemiségének megfelelően.

Forrás: Agroinform

Szerző: Dr. Rédei Károly

Fotók: Dr. Marosvölgyi Béla, Agroinform

Hírszerkesztő: Nagy László