"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Változik az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság mértéke

Változik az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság mértéke

Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság mértékéről és kiszámításának módjáról szóló 143/2009. (VII. 6.) Korm. rendelet módosításáról készült tervezetet. A módosítás célja a jogsértések megelőzése. Véleményezhető: 2015. szeptember 16.

A 995/2010/EU rendelet 2013. március 3-án lépett hatályba, melynek végrehajtása Magyarország számára kötelező. Az Evt. 2015. május 5-én hatályba lépett módosításával a faanyag származás igazolásának rendjére vonatkozó rendelkezések, illetve a hatósági határozatokban foglaltak megsértése esetén – a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével – az erdészeti hatóság erdővédelmi bírságot szabhat ki.

Ezzel kapcsolatban az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság mértékéről és kiszámításának módjáról szóló 143/2009. (VII. 6.) Korm. rendelet módosítása vált szükségessé, tekintettel arra, hogy az a faanyag származás igazolás előírásainak megsértésével kapcsolatos rendelkezéseket korábban nem tartalmazott.

A módosítás célja egyrészt, hogy elrettentse a jogsértőket a jogsértéstől, másrészt, hogy szolgálja a jogsértések megelőzésével kapcsolatos célkitűzéseket, segítse a hatóságok munkáját.

A jogszabálytervezet elérhető:a kormany.hu weblapon.Véleményezhető: 2015. szeptember 16-áig.Észrevételeket a joginfo@fm.gov.hu címre várják.

Forrás: OrientPress

Hírszerkesztő: Nagy László