"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Böjte atya gyermekeit látta vendégül a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Böjte atya gyermekeit látta vendégül a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Szakonyfalu Község Önkormányzata által szervezett „Szeretet tábor” keretein belül dévai gyermekek érkeztek Erdélyből Magyarországra. 1993 tavaszán Böjte Csaba ferences szerzetes alapította Erdélyben, Déván a Szent Ferenc Alapítványt. Az Alapítvány gyermekvédelmi tevékenysége meghatározó Romániában, hiszen nem csak árvákat fogadnak be, hanem olyan nehéz körülmények között élő fiatalokat, amelyek családi helyzete nem megfelelő.

Az Alapítvány három különböző gyermekvédelmi tevékenységet folytat. Napközi otthonba olyan hátrányos helyzetű gyermekek kerülnek, akik saját családjukkal élnek, de a napközbeni ellátásuk és felügyeletük nem biztosított. Állami gondozásba helyezettek, úgynevezett „plasamentesek” azok a gyermekek, akik hivatalos határozattal kerültek az Alapítványhoz, de tarthatják a kapcsolatot a családjukkal, és látogatásuk is megengedett. A harmadik lehetőség a szociális kollégiumi elhelyezés, amely egy bentlakásos kollégiumi ellátást jelent. Ezt a szülők kérhetik gyermeküknek, törvényileg ilyen gyermekvédelem nincs Romániában. Jelenleg 24 bentlakásos otthonban, 19 napközi otthonban és 31 iskolaházban látja el az Alapítvány a rászoruló gyermekeket.

Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármesterének kezdeményezésére 17, a dévai otthonban elhelyezett gyermek utazott egy hétre Magyarországra. Ellátásukat és szállásukat szakonyfalui családok biztosítják. Különböző programokat szerveztek számukra, amelyek között egy szlovéniai állatfarm, a Zotter csokigyár és a riegersburgi vár megtekintése is szerepel.

A csoport egyik egy napos programját a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezte. 2015. július 8-án a dévai és szakonyfalui gyermekekből, valamint az őket kísérő szülőkből álló csoport, polgármester asszony vezetésével, kora délelőtt érkezett meg Kőszegre, ahol már Társaságunk részéről fogadtuk a vendégeket. Első utunk a Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskolába vezetett, ahol Varga László erdei iskolai referens egy rövid történet keretében mesélte el a névadó stájer erdészek letelepítésének történetét. Az Erdei Iskola múzeumában megismerhették a környék jellegzetes állatfajait, a fakitermelés, a fafeldolgozás és erdőműveléshez használt eszközöket, valamint terepasztalon tanulmányozhatták a Kőszegi-hegység domborzatát és nevezetes helyeit.

A túra következő állomása a 609 m magasan található Óház-kilátó volt, ahonnan láthattuk a környező magyar és osztrák településeket, mindenekelőtt Kőszeget, valamint a távolabbi tanúhegyeket, a Ságot és a Somlót, de Sopron és a Fertő-tó látványa is felsejlett a közeledő hidegfront előtt.

A megéhezett gyerekcsapatot a Csikar Csárda és Panzióban láttuk vendégül egy finom ebédre. Ebéd közben viharos széllel, felhőszakadással megérkezett a hidegfront. A rossz idő elől a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba menekültünk, ahol barátsággal fogadták a dévai gyerekeket.

Időközben csillapodott a vihar, így bemehettünk a Jurisics-várba is, ahol az interaktív kiállítás okozott örömet gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Korabeli jelmezekbe öltöztek, és betekintést nyerhettek a XII-XVI. századi konyhavilágba és étkezési szokásokba.

A nap végén, már ismét esőben, búcsút intettünk vendégeinknek, akiket máskor is szíves látunk hasonló program, vagy táborozás keretében.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Saidi Anna

Fotók: Varga Péter

Hírszerkesztő: Nagy László