"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Turistaházat avattak a Börzsöny északi táján

Turistaházat avattak a Börzsöny északi táján

Teljesen megújult az Ipoly Erdő Zrt. Nagyoroszi közelében álló Pénzásási Erdei Turistaháza, amely egyszerre akár 40 főnek is képes kényelmes, kulturált szállást biztosítani a börzsönyi túrák pihenői során. A festői környezetben található ház nem csak a családosok és bakancsos turisták igényeit szolgálhatja ki a jövőben, hanem a közelben található, Drégelyvárhoz igyekvő vagy a Ferences úton haladó zarándokoknak is. A megújult épület ünnepélyes avatásán részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, Dr. Jung László az MFB Zrt. igazgatója, Győri Tamás József az MTSZ igazgatója, míg a házigazdákat az átadáson Kiss László vezérigazgató képviselte.

A Pénzásási Erdei Turistaház gyönyörű környezetben, a meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár romjainak árnyékában található. A Nagyoroszihoz közeli terület a pihenni vágyó bakancsos turisták mellett cserkészeknek erdei iskolásoknak is kedvelt szálláshelye lehet a jövőben, ahol megismerkedhetnek a Börzsöny természeti szépségeivel, és a történelmi emlékekkel, legendákkal. 

A Pénzásási Erdei Turistaház felújítása során az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei arra törekedtek, hogy az épület a lehető legtovább meg tudja őrizni az átadáskor jellemző állapotát, vagyis kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak. A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott. A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat.

A felújítás részeként egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében: a bő vizű és tiszta forrás folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára. A kívül-belül megszépült épületben egyszerre harminc-negyven fő szállhat meg kényelmesen, a pihenést a tágas és világos konyha, az abból nyíló hálók, korszerű vizesblokk és társalgó teszik még kellemesebbé.

A Pénzásási Erdei Turistaház felújítása az Országos Kék Túra útvonalán zajló fejlesztésekhez kapcsolódik, a  „Bejárható Magyarország” kormányzati programmal összhangban. A szintén az Ipoly Erdő Zrt. által felújított, Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet éppen egy nappal a pénzásási turistaház megnyitója előtt adták át, és hamarosan a megújult kútbereki turistaházat, a hozzá tartozó sátorhelyeket, illetve a Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházakat is újra birtokba vehetik a természetjárók.

További képeket az átadásról, avatásról a szövegkapcsolóra kattintva érhet el a Híralbumok képgalériánkban.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Lengyel László Zoltán

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László