"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a Somogyvár-Brézai Parkerdő

Megújult a Somogyvár-Brézai Parkerdő

A SEFAG Zrt. 2010. évi turisztikai koncepciójának megalkotását követően, a tervezés ideje alatt feltérképezett közjóléti objektumok mennyiségének és elhelyezkedésének értékelésekor kitűnt, hogy a társaság működési területének északi középső részén, a Balatontól Lengyeltóti-Fonyód irányából Kaposvárig nem találunk olyan létesítményt, amely társadalmi hasznossága mellett kellően reprezentálja társaságunk céljait.

Így került a Brézai parkerdő a figyelem középpontjába. A parkerdő bejáratánál egy több objektumból álló pihenőhely építése került megvalósításra 6,7 millió forint értékben, amelyet a helyi vonatkozások miatt a Széchenyi családról neveztünk el. A pihenőhely alkalmas a Somogyvárra érkező turisták, átutazó vendégek és helyi lakosok, valamint a környező települések lakóinak kulturált, a teljes családot megmozgató aktív pihenést szolgáló kikapcsolódására. A szilárd burkolatú, autóbuszok fogadására is alkalmas parkírozó mellett rövid tanösvény segít tájékozódni az erdei környezet és az erdőgazdálkodás rejtelmeiben. Az tájba illeszkedő igényes kerítés füves, fákkal és cserjékkel elültetett zöld felület határol be. A közel egy hektáros területen esőbeállót - méreteinél fogva akár szabadtéri tantermet -, robosztus kivitelű asztalokat és padokat, valamint kicsi és nagyobb gyermekek részére fából készült játszóteret találunk. A tájékoztató táblák a SEFAG Zrt. gazdálkodásán kívül a közvetlen környezet és a megye természeti értékeit is bemutatják.

A Széchenyi pihenőhely átadására 2014. március 31-én került sor. Barkóczi István vezérigazgató és Móring József Attila országgyűlési képviselő-polgármester köszöntőjét, majd szalagátvágását követően, az avatás emlékére egy berkenyefát ültettek a parkerdő közepén. A létesítés részleteit Borosán István erdészeti igazgató mutatta be, a Szent László Király Általános Iskola 2. és 3. osztályos tanulói pedig azonnal birtokba vették a játszóteret.  

Forrás: SEFAG Zrt.

Szerző: Detrich Miklós

Fotók: Detrich Miklós

Hírszerkesztő: Nagy László