"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Civitas Fortissima Múzeumot hoz létre az Ipoly Erdő Zrt. Balassagyarmaton

Civitas Fortissima Múzeumot hoz létre az Ipoly Erdő Zrt. Balassagyarmaton

Balassagyarmaton az Ady és Széchenyi utcák találkozásánál egy polgári eleganciát sugalló, de ma már megkopott fényű családi ház áll. Ennek a háznak a falán egy emléktábla található, mely szerint 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején ebben a házban talált menedéket Tormay Cécile írónő. A ház egykori tulajdonosa, Huszár Aladár részt vett a város védelmében, így érthető, hogy a ház mai birtokosa, az Ipoly Erdő Zrt. a város vezetésével közösen múzeumot hoz létre az épületben.

A ház, ahol Baráti Huszár Aladár hosszú ideig bújtatta az írónőt, most az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában van. A tervek szerint most Balassagyarmat Város Önkormányzatával közösen itt hozzák létre a város hősies történelmi tettére emlékeztető, az 1919. januári 29-i honmentő harcoknak méltó emléket állító Civitas Fortissima Múzeumot.  

A tervek szerint a múzeum bemutatja az ország feldarabolása ellen küzdő magyarság törekvéseit, emellett Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhely is lesz. A megállapodás értelmében Balassagyarmat Város Önkormányzata intézményein, alapítványain keresztül a múzeum működtetésében, a gyűjtemény gyarapításában és szakmai munkájában is közreműködik.

A kiállítóhely létrehozásáról szóló megállapodást ünnepélyes keretek között Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke és Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere írta alá. Az ünnepségen Tóth Gábor erdőmérnök, az Ipoly Erdő Zrt. gazdasági és termelési vezérigazgató helyettese szakmai hozzáértésének és újszerű vezetői módszereinek elismeréseként Balassagyarmatért Emlékérem kitüntetésben részesült. Ő volt az, aki Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot megálmodta és létrehozta, ami azóta is a város leglátogatottabb erdei célpontja, 2012-ben pedig az év ökoturisztikai létesítménye díját is elnyerte.

Baráti Huszár Aladár

Még a polgári kormány idején, 1919 januárjában városparancsnok volt, és aktív vezetőként kiemelkedően közreműködött a rend fenntartásában. 1919-től 1932-ig egymást követően több vármegye főispánja volt, 1932-ben pedig Budapest főpolgármestere lett. A zsidóüldözés elleni nyílt kiállása, németellenes magatartása, cikkei miatt a németek 1944. április 3-án tartóztatták le, de csak októberben szállították a dachau-i koncentrációs táborba. 1945 februárjában ott érte a halál.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt

Szerző: Lengyel László Zoltán

Fotók: Gyurkó Péter

Hírszerkesztő: Nagy László