"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Világranglistás eredmény született a hatvani dámbika trófeabírálaton

Világranglistás eredmény született a hatvani dámbika trófeabírálaton

Négy év után ismét nemzetközi trófeabírálatot tartottak hazánkban. 2014. március 29-én, a hatvani Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum megnyitóján négy dámbikát értékelt a zsűri, s világranglistás eredmény is született.

A bírálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezte. Az eseményt a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) szabályai szerint bonyolították le. A bizottság munkáját az osztrák Karl Maierhofer vezette, tagjai pedig a Szlovákiából érkezett Leboczky Tibor, valamint Bognár Gábor voltak.

A négy dámbikából egyet Hajdú-Bihar megyében,(NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészet vadászterületén), hármat pedig Tolna megyében (kettőt a Kocsolai Földtulajdonosok, egyet Pincehely község határában, a Land-Star Kft. vadászterületén) hoztak terítékre.

A trófeabírálat során a trófea súlyán kívül mérésre kerül az agancs szár hossza, a szemág hossza, a dám lapát hossza, szélessége, a rózsa, az alsó és felső szárkörméret, valamint az agancs terpesztése. A mért adatok és az ezekből kiszámított pontszámok mellet olyan szubjektív elemek pontozása is befolyásolja a végső pontszám kialakítását, mint az agancs színére, a lapát csipkézettségére, valamint a számos, egyéb paramétert magába foglaló tömeg, alak, szabályosságra adott pontok.

A Gúthi erdészet vadászterületén 2012-ben külföldi bérvadász által terítékre hozott dámbika lapátja a nemzetközi bírálat során 219,92 CIC pontot kapott, míg a Kocsolai területen 2007-ben és 2013-ban terítékre hozott dámbikák 212,18, illetve 217,79 CIC pontot értek el.

A bírálat legérdekesebb tétele a 2013 novemberében Pincehelyen, külföldi bérvadász által terítékre hozott dámbika trófeájának értékelése volt, melyet a szervezők – a trófea paraméterei alapján – a világranglista első öt helyezettje közé vártak. A dámbika 6,05 kg-os lapátja végül 228,07 CIC pontot kapott a nemzetközi trófeabírálaton, mellyel a harmadik helyet szerezte meg a szabad területen elejtett Dámok Világranglistáján.

A fenti eredmény alapján a NÉBIH, mint országos hatáskörű vadászati hatóság kezdeményezte a pincehelyi dámbika nemzeti értékké történő nyilvánítását. A nemzeti értékké nyilvánított trófea Magyarországról csak engedéllyel vihető ki, a trófea múzeumba történő végső kiállításáról a NÉBIH a későbbiekben gondoskodik.

Forrás: NÉBIH Sajtóközlemény

Fotók: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László