"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Gímtrófeák szakmai mustrája a Naszály északi lábánál

Gímtrófeák szakmai mustrája a Naszály északi lábánál

2014. október 18-án immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Délnyugat - Cserháti Trófeaszemle, az Ipoly Erdő Zrt. Váci és Nyugat-Cserháti Erdészetének szervezésében, melynek idén is a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola pihenőparkja adott helyet.

A rendezvény célja a terület gímbika állományának szakmai bemutatása, évről évre figyelemmel kísérése, mely egyben tisztelgés is az elejtett bikák előtt. A 2014-es bőgési idényben esett trófeák közül 17 meghívott vadásztársaság és az állami erdőgazdaság összesen 105 cserháti bikájának trófeái díszlettek az állványokon. Vendég trófeaként - a szomszédos tájegységet képviselve - a Börzsöny legszebb idei gím fejdísze is helyet kapott, amelynek a gyökerei valószínűleg szintén a Cserhát nyugati felébe nyúlnak vissza.

Dobó István és Horváth Barnabás erdészetvezetők köszöntése után Szabó Ferenc a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője üdvözölte a nagy számú szakmai közönséget. Örömét fejezte ki, hogy számos gyermeket láthat a trófeaszemlén, akik a jövő vadászgenerációit képviselik. Hangsúlyozta a szakszemélyzet szakmai tudásának, munkájának fontosságát és felhívta a figyelmet, hogy a pillanatnyi gazdasági érdekek soha ne írják felül ezeket a szempontokat. Kitért a várható vadászati törvényalkotásra, módosításra is, melyet remélt, hogy minél magasabb színvonalon lehet majd kimunkálni.

Következők felszólalóként Szabó Zoltán a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója is köszöntötte a résztvevőket, majd kritikai észrevételt is tett az idei szemle kapcsán, ahol túlságosan nagy arányban voltak jelen a fiatal bikák trófeái. Mint elmondta az életkori követelményeket minden körülmények között figyelmbe kell venni. Beszéde végén köszöntetett mondott az erdőgazdálkodónak is, aki minden évben lehetővé teszi a terület szarvasgazdálkodásának éves mustráját.

A köszöntők sorát Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztály vezetője folytatta, aki szélesebb látókörű Nógrád megyei kitekintést adott az idei bőgési szezonról. Az idei bikák közül 20%-os arányú volt a szakszerűtlen elejtések száma, ami a tavalyi 10%-os arányhoz képest jelentős növekedés. Ennek hátterében azonban nem felejthető el, hogy a megemelt lelövési terv számadatai és előírásai is állnak.

Végezetül az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza, Guzsik Alfréd szólt a jelenlévőkhöz, aki ismertette az idei elejtési adatokat. Elismerően szólt a vérebes szakemberek munkájáról az utánkeresések hatékonysága kapcsán is.

A trófeaszemlén résztvevők idén is szavazhattak az év selejtbikájára és az év gímbikájára, melyet az első kategóriában a Galga-völgye TK, Szőke Tibor elejtő nyert el, míg az év gímbikája cím büszek tulajdonosa a Vanyarc és Környéke VT, elejtő Botos Zoltán lett. 

A trófeaszemléről további képeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok