"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kalandsétánnyal bővült a Deseda

Kalandsétánnyal bővült a Deseda

Lombkoronaszinti kalandsétányt adtak át a Kaposvár melletti Deseda-tónál. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG parkerdője Kalanderdő néven kínál természetközeli élményeket a látogatóknak. Ezek tárháza bővült most egy újabb elemmel.

Földön, vízen és immáron a levegőben is próbára tehetjük érzékszerveinket és ügyességünket a Kaposvár melletti erdei élményparkban, a Kalanderdőben. A városiak körében régóta népszerű szabadidős és kirándulóhelynek számító Deseda-tó melletti arborétumban a SEFAG Zrt. három évvel ezelőtt alakította ki a tucatnyi elemből álló, különleges parkot. Találhatunk itt korosztályokra szabott, interaktív tanösvényeket, erdei játszóteret a gyerekeknek és az érzékszerveinket próbára tevő különféle játékokat a fa hangszerektől a rezgéstovábbításon alapuló „fatelefonon” át a mezítlábas útig.

A látványosságok sora most egy lombkoronaszinti kalandsétánnyal bővült. Az új építmény nagyjából húsz méter hosszú és hat méter magas, a rajta járók lényegében a fák koronájában sétálhatnak. „Meg szeretnénk mutatni, hogy az erdei élővilág nem csak a talajszinten mutat ezerarcú változatosságot, hanem a lombkoronában is sokféle érdekességgel találkozhatunk. A madárfészkektől a fára mászó kisemlősökön át a kúszónövényekig terjed a lombkoronaszint élővilága. Emellett az erődalkotó fák leveleit és terméseit is alaposabban szemügyre lehet venni ebben a magasságban” – foglalta össze Jakó Gergely, a SEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A kalandsétány legfőbb vonzereje várhatóan az általa nyújtott különleges perspektíva lesz. A hamarosan vörös-aranyba boruló őszi erdő utánozhatatlan látványt nyújt a magasból. A gyerekek pedig minden bizonnyal a beépített csúszdát sem fogják kihagyni. Mindezeket mostantól bárki élvezheti: a kalandsétány a többi desedai létesítményhez hasonlóan ingyenesen használható lesz.

Forrás: SEFAG Zrt.

Fotók: SEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László