"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erősítik a duális képzést, fókuszba kerül a gyakorlati oktatás

Erősítik a duális képzést, fókuszba kerül a gyakorlati oktatás

A következő tanév legfontosabb feladatai közé sorolta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a duális képzés, ezen belül pedig a gyakorlati képzés megerősítését, az agrár felsőoktatás és középfokú szakoktatás, valamint a köznevelés együttműködésének fejlesztését, illetve a magyar vidék igényeihez igazított felnőttképzés erősítését.

Nagy István  az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitó ünnepségén Törökszentmiklóson, a 75 éves Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium ünnepségén hétfőn elmondta, a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció legfontosabb célja, hogy az agrárszakképzés rendszerének a megújítása az agrár-és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembe vételével valósuljon meg. A koncepció a pályaorientáció megújításában kiemelkedő szerepet szán az agrárszakképző iskolák mellett működő termelő gazdaságoknak - tette hozzá.

A parlamenti államtitkár kiemelte: az iskolahálózat stabilan működik, a koncepcióban foglalt célkitűzések megvalósítása megkezdődött. Ennek keretében elindult az OKJ "finomhangolása". A szakmai elvárásoknak megfelelően kezdeményezték az erdészeti -és vadgazdálkodási technikus szakképzés szétválasztását, az élelmiszeripari szakmunkásképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő módosítását - közölte.

Szavai szerint olyan agrár-szakképző iskolai hálózat működtetésére és megerősítésére van szükség, amelyben a megszerzett tudás alkalmas és elegendő minden diák számára, hogy később munkavállalóként megállja a helyét vagy saját családi birtokán önállóan is elkezdhesse a gazdálkodást.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az agrárszakképzés fejlesztésében a Földművelésügyi Minisztérium kiemelkedő, kettős szerepet tölt be: részt vesz a szakképzések irányításában,  intézményfenntartóként a szakképzés rendszerében is és jelentős szerepet tölt be az agrárszakképzés átalakításában.

Nagy István elmondta: a 2015-2016-os tanévben belépő, mintegy hatezer új tanulóval együtt csaknem huszonnégyezer diák tanul a tárca által fenntartott intézményhálózatban.  Az FM átvette további öt iskola fenntartói jogát, így összesen 49 iskolát tart fenn, az oktatás 64 feladatellátási helyen zajlik - tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László