"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Edmond Blanc-díjat kapott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Edmond Blanc-díjat kapott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Rangos nemzetközi szakmai elismerésben részesült a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) Svájcban megtartott 64. közgyűlésén, ahol a világ kiemelkedő színvonalú vadászterületeinek járó kitüntetést, az Edmond Blanc-díjat vehette át az erdőgazdaság vezérigazgatója, Gőbölös Péter, a szervezet elnökétől George Aman-tól. 

A hétvégi gyorshír után érkezett be a Szerkesztőségbe az erdőgazdaság alábbi bővebb beszámoló sajtóanyaga.

A világ legkiválóbb vadászterületeiből válogatva az 1928-ban alapított CIC (Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács) évente egy területet választ ki, odaítélve az adott területnek az Edmond Blanc Díjat, elismerve annak vadászati eredményeit és gazdálkodását. Idén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vehette át a világszervezet Edmond Blanc Díját, melyre méltán lehet büszke minden magyar vadász- és természetkedvelő ember.

A gyönyörű természeti környezettel és különleges klímával megáldott, a világhírű Jazz Fesztivál otthonát is jelentő svájci Montreux városa adott helyt a CIC 64. Általános Gyűlésének, mely rangos keretet adott az alkalom zárónapjára meghirdetett átadási ceremóniának. A Gyulaj Zrt. Tolna megyei, nemzetközi hírű Gyulaji (Tamási) vadászterületének évszázadokra visszavezethető, kiemelkedő vadászattörténeti múltja, az egymást megdöntő dámbika világrekordok, valamint az ezek miatt legendássá vált helyi dámpopuláció évtizedekkel ezelőtti magyarországi (kiemelkedő dámos területek),  és európai (Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Oroszország, Svédország, stb.) sok ezer darabos széttelepítését, majd ezek más földrészekre továbbtelepítése, illetve napjaink sikeres élőhelyfejlesztési, állományszabályozási, korszerű szakmai és génmegőrzési erőfeszítéseit értékelte igen nagyra a CIC szakbizottság. A bizottság döntése alapján a világszervezet tekintete egy kiváló, magyar vadászterületre irányultak, reményeink szerint ezzel is segítve, hogy a megrendezésre kerülő 2021-es Budapesti Vadászati Világkiállítás hátországát tovább erősítse.

2017. április 27-29-ig tartotta a CIC (Conseil International de la Chasse et de la Conservation du Gibier, azaz Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács) éves, általános gyűlését, mely a vadászati világszervezet éves szinten egyik legfontosabb eseménye. A professzionális, világszínvonalú szervezésű és elegáns gyűlésnek idén a svájci festői szépségű Montreux városa adott helyet. A több napos rendezvény számos fontos és napjainkban igencsak aktuális témát dolgozott fel kiváló előadásokkal, érintve olyan kérdéseket is, mint az ASVF (afrikai sertéspestis vírus) jelenlegi helyzete, a vadvilág megjelenése urbanizált környezetünkben, valamint az un. „sötétzöld lobbi” hazugságai és káros kommunikációs dezinformációi a vadászat kapcsán.

A világszervezet ünnepi közgyűlésének utolsó napján a záró esemény keretében került sor a vadászterületeknek odaítélt Edmond Blanc Díj átadására, melyet 2017-ben a Tolna megyei székhelyű és Tamási központú Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. híres Gyulaji (Tamási) Vadászterületét és annak dámgazdálkodását ismerte el a nívós oklevéllel. A díjat egy kiemelkedő szakmai bizottság ítéli oda a világ legjobb vadászterületeinek. A díjazott terület szakmai bemutatását Wulf Gordian Hauser báró, a CIC Díjbizottságának (Prize Comittee) elnöke egy rendkívül felkészült és részletes prezentációs előadással tette meg, mely előadást meghallgatva, projektoron kivetítve látva a területre jellemző fotókat szívet melengető pillanatok voltak. Az Edmond Blanc díjat személyesen George Aman, a CIC Elnöke adta át Gőbölös Péternek, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójának. A helyszínt biztosító 100 éves, 5 csillagos Fairmont Hotel Palace patinás, luxus kastélyszálló, több száz fős konferenciaterme megtelt a magyar vadászterületet méltató tapssal és elismeréssel. A magyar delegáció szakemberei méltán voltak büszkék a díjra. A delegáció tagjai többek között Kovács Tamás (vadászati ágazatvezető-helyettes, Gyulaj Zrt.), a CIC részéről Marcgescu Tamás (ügyvezető igazgató, /General Director/ CIC), Dr. Hecker Kristóf (Tudományos és szakmai koordináció vezetője /Head of Division Coordinate Unit/, CIC), valamint Prof. Dr. h.c. Dr. Faragó Sándor (intézetigazgató, rektor, Soproni Egyetem), voltak.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Hazai Vadász

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Hazai Vadász

Hírszerkesztő: Nagy László