"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Együttműködés erdőgazdaságok és a megyei katasztrófavédelem között

Együttműködés erdőgazdaságok és a megyei katasztrófavédelem között

Együttműködési megállapodást írt ma alá a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a területén működő két állami erdőgazdasággal, az Ipoly Erdő Zrt.-vel és az Egererdő Zrt.-vel a minél hatékonyabb együttműködés érdekében.

Az együttműködési megállapodásokat Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Antal István tűzoltó alezredes, megyei igazgató-helyettes, Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese (az aláíráskor vezérigazgatója - a szerk.), valamint Tóth Gábor, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese írták alá kedden a sajtó nyilvánossága előtt a salgótarjáni székhelyű igazgatóság épületében.

A balassagyarmati és egri székhelyű erdőgazdaságokkal megkötött megállapodások célja a katasztrófák elleni védekezés területén jelentkező és a jogszabályokban, belső normákban meghatározott közös feladatok eredményes végrehajtása, valamint a rendelkezésre álló erők, eszközök továbbá egymás tapasztalatainak, lehetőségeinek jobb kihasználása. Az igazgatóság a megállapodás értelmében vállalta többek között, hogy a két társaság területét érintő, igazgatóságunk működési területén keletkezett tűzesetekről és rendkívüli eseményekről azonnal tájékoztatást ad a kijelölt kapcsolattartók felé, emellett szakmai támogatást nyújt az Ipoly Erdő Zrt. és az Egererdő Zrt. részére a tűz-, polgári védelmi- és katasztrófavédelmi feladataik ellátásához. Felkérés esetén szakmai oktatást, tájékoztatást tart katasztrófavédelmi ismeretekről az erdőgazdaságok dolgozói részére, információt ad a tűzveszélyes időszakokban tervezett és megtett intézkedésekről, valamint bevonja a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájába a tűzmegelőzési tevékenység elősegítése érdekében.

Az Egererdő és Ipoly Erdő Zrt. egyaránt vállalta, hogy azokról az igazgatóság működési területén lévő erdőterületeken bekövetkezett rendkívüli eseményekről, - elsődlegesen tűzesetekről – katasztrófákról, amelyekről tudomást szerez, a szükséges és halaszthatatlan intézkedések megtétele után, a központján keresztül értesíti a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletét. Biztosítják kérésre, megkeresésre az Erdőtűzvédelmi Terveket, illetve az érintett területekről rendelkezésre álló erdőművelési térképeket. Közös bejárásokat szerveznek a kezelésükben lévő erdőterületeken és az erdőterületek oltásához-szükség esetén helyismerettel rendelkező szakembereket biztosít amellett, hogy a megközelítési útvonalak állapotára és használhatóságára vonatkozó információkat ad át.

A felek kölcsönösen vállalták, hogy a nagy kiterjedésű viharkárok esetén a favágással járó közös kárelhárítási munkálatokhoz szakembereket, eszközöket, felszereléseket biztosítanak és összehangolják tevékenységüket a minél hatékonyabb munkavégzés érdekében. A természeti környezet megóvása, valamint az erdőtüzek megelőzése érdekében közös lakossági ismeretterjesztő programok szervezését vállalják, továbbá a közös és a tájékoztatás szempontjából kiemelkedően fontosnak ítélt eseményekről hírt adnak.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Fotók: katasztrofavedelem.hu

Hírszerkesztő: Nagy László