"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Élőhelyvédelem a Mátrában és a Nyugat-Bükkben

Élőhelyvédelem a Mátrában és a Nyugat-Bükkben

Az EGERERDŐ Zrt. pályázatának legfőbb célja, hogy a védett, fokozottan védett ill. Natura 2000-es területeken álló őshonos erdők természetes vagy természetközeli állapotban maradjanak fenn a jövő számára. Az élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is akác terjedése jelenti.

Az akác Észak-Amerikában őshonos, hozzánk valószínűleg 1700 évek elején jutott el, agresszív terjedésének köszönhetően ma már a magyarországi erdőterületek közel 25%-át borítja. Ennek tudatában feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért okoz problémát jelenléte a magyar erdőkben? Sajnos az akác, mint invazív fafaj a természetszerű erdők területéből is foglal el élőhelyet; átalakítja az életközösségeket, kiszorítja az őshonos növényfajokat. Az őshonos erdőállományokban természetvédelmi szempontból nem kívánatos az akác jelenléte, itt az őshonos állományok megőrzésére, invazív fajok kiszorítására kell törekedni.

Az akác spontán megjelenése először a parlagon hagyott földeken, az utak mentén, nyiladékokban, tűzkárral érintett területeken látható, és innen hatol be a nagyobb erdőtömbök belsejébe. Jó sarjadzó képessége, gyors növekedése miatt rövid idő alatt veszélybe sodorja az őshonos erdei életközösség biológiai sokszínűségét, akár hosszabb-rövidebb időre fel is borítja az ökológiai egyensúlyt.

A pályázat keretében a fenti hatások ellen intenzív védekezést valósít meg az EGERERDŐ Zrt. a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi- dombvidék veszélyeztetett erdeiben, mely három éven keresztül egy tavaszi mechanikai és egy nyár végi kémiai beavatkozásokból áll, összesen 232 hektáron. A szisztematikus védekezéssel akár több évtizedre vissza lehet szorítani az akácot. A beavatkozások területei mellett a szomszédos területeket is megóvják az invazív faj térhódításától, így összesen több mint 450 hektárnyi erdei élőhely védelme valósul meg a projekt alatt. A projekt befejezése 2015. májusában várható.

Forrás: Egererdő Zrt. Sajtóközlemény,MTI

Fotók: orszagalbum.hu

Hírszerkesztő: Nagy László