"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bemutató üzemi programok az EGERERDŐ Zrt. szervezésében

Bemutató üzemi programok az EGERERDŐ Zrt. szervezésében

Az EGERERDŐ Zrt. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatást nyert az innovatív technológiákat bemutató-üzemi tájékoztató programok szervezésére. A projekt megvalósítása során az idei évben három bemutató-üzemi nap megrendezésére kerül sor.

Első alkalommal, 2014. július 15-én kedden, a felnémeti Tűzifaudvaron vártuk az érdeklődőket, ahol elsősorban az elmúlt évek fejlesztéseit mutatták be szakembereink, de tartalmas előadásokat hallhattak a résztvevők a fa, mint energiaforrás és a térség kapcsolatáról, a jövőbeni regionális fejlesztési lehetőségekről.

Vendégeink között az állami erdőgazdaságok képviselőin kívül helyi gazdálkodókat, önkormányzati dolgozókat is köszönthettünk. Az előadók között dr. Jung László vezérigazgató a dendromassza, mint energiaforrás jelentőségét, míg Urbán Pál vezérigazgató-helyettes az EGERERDŐ Zrt. tartamosan kezelt erdeinek gazdasági és természetvédelmi szerepét emelte ki. A Tűzifaudvar történetéről, a megvalósult beruházásokról és a faanyag feldolgozásáról az üzemeltető Felsőtárkányi Erdészet vezetője, Borsó Zoltán tartott előadást. Bognár Bence fahasználati műszaki vezető a nagy meleg ellenére is érdekfeszítően mutatta be a tűzifaudvar működési rendszerét, modern gépeit, melyekkel nem csak a környék ipari faanyagellátása, hanem a lakossági igények is megbízhatóan kiszolgálhatóak.

A második bemutató napon, 2014. július 22.-én, a Szilvásváradi Erdészet várta az érdeklődőket, ahol a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút fejlesztéseit mutatták be kollégáink, Antal József erdőgondnok és Kovács László vasútüzem vezető. Előadásában Schmotzer András, az EGERERDŐ Zrt. Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumának vezetője a Szalajka-völgy történetét mutatta be, erdőgazdálkodási és turisztikai szempontok alapján. A tartamos erődkezelés, a természeti folyamatok pontos ismerete és a gazdasági igények kielégítésnek összehangolásáról Urbán Pál vezérigazgató-helyettes tartott előadást.

A rossz időre való tekintettel az erdei iskola felszereléseit az előadótermekben részletesen ismertették helyi szakembereink, de a megújult, zárt vasúti-kocsik segítségével a Gloriette-tisztás új végállomását és létesítményeit is sikerült megszemlélnünk. Különös érdeklődés övezte az Európai Uniós társfinanszírozásból elkészült hibrid hajtású mozdonyt, amely így a pálya 60%-át tisztán elektromosan képes megtenni, ezzel is hozzájárulva a Szalajka-völgy természeti szépségeinek megőrzéséhez, melyet az EGERERDŐ Zrt. kiemelt feladatának tekint. A Szabadtéri Erdei Múzeum megtekintésére az időjárás nem adott lehetőséget, de minden érdeklődőnek szeretettel ajánljuk az ingyenesen látogatható, a múlt erdő és természetgazdálkodását bemutató, interaktív kiállítóhelyet.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László