"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Végéhez ért az EGERERDŐ Zrt. élőhelyvédelmi pályázata

Végéhez ért az EGERERDŐ Zrt. élőhelyvédelmi pályázata

Védett természeti és Natura 2000-es élőhelyek védelmére és helyreállítására az EGERERDŐ Zrt. 100%-os támogatással közel 73 millió forintot nyert a KEOP-3.1.2 Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése c. pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében 2013-ban.

Az EGERERDŐ Zrt. pályázatának legfőbb célja, hogy a védett, fokozottan védett ill. Natura 2000-es területeken álló őshonos erdők természetes vagy természetközeli állapotban maradjanak fenn a jövő számára. A domb és hegyvidéki élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is az akác terjedése jelenti.

Míg a síkvidékeken az akác a hazai erdőgazdálkodás jelentős fafaja, az Amerikából származó faj dombvidékeink természetes erdőállományaiban komoly természeti károkat okoz. Erős növekedése és sarjadzóképessége miatt őshonos fajaink nem vehetik fel vele a versenyt eredeti élőhelyükön sem.

A pályázat keretében a fenti hatások ellen intenzív védekezést valósított meg az EGERERDŐ Zrt. a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi- dombvidék veszélyeztetett erdeiben, mely három éven keresztül egy tavaszi mechanikai és egy nyár végi kémiai beavatkozásokból állt, összesen 232 hektáron. A szisztematikus védekezéssel akár több évtizedre vissza lehet szorítani az akácot. A beavatkozások területei mellett a szomszédos területeket is megóvjuk az invazív faj térhódításától, így összesen több mint 450 hektárnyi erdei élőhely védelme valósutl meg a projekt alatt. A projekt zárása az idei év tavaszán történt.

Forrás: Egererdő Zrt. sajtóközlemény

Hírszerkesztő: Nagy László