"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egykori igazgatójának állított emléket a Gemenc Zrt.

Egykori igazgatójának állított emléket a Gemenc Zrt.

Felavatták az egykori Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság néhai igazgatójának, Papp László erdőmérnöknek az emléktábláját Bátaszéken. 

Avatóbeszédében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója Papp László néhai igazgatót méltatva kiemelte: „Értékrendjében a nagybetűs természet állt a középpontban. Tisztelte az élet minden formáját és az ebből fakadó értékeket. Tegyünk ehhez az értékekhez még egy szót és akkor mindent el is mondtunk: Gemenc. Igen, teljesen egyértelmű, hogy számára a világ csak úgy lehetett kerek, ha az ő szíve a Gemenci erdőért is doboghatott.”

Az emléktáblát a Gemenc Zrt. Bátaszéki Erdészetének falán helyezték el, amely erdészetnek öt éven keresztül volt erdészetvezetője.

PAPP LÁSZLÓ (1931–2006) Szekszárdon született 1931. szeptember 15-én. A helyben végzett gimnáziumi tanulmányokat követően jöttek a felejthetetlen soproni évek. Az Erdőmérnöki Főiskola erdőgazda szakán 1954-ben diplomázott, mint okleveles erdőmérnök. Ezután a szülőföldjén működő Szekszárdi Erdőgazdaságnál helyezkedett el. A Pörbölyi Erdészethez kapta meg első kinevezését. 1955. január 2-ától lett erdészetvezető-helyettes, később erdőművelési műszaki vezető. 1960-tól szakfelügyelő, majd rövid ideig termelési osztályvezető. 1969-től erdészetvezető a Bátaszéki Erdészetnél, 1973-tól a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság főmérnöke, 1974-től megbízott, 1975-től kinevezett igazgatója.

Kezdeményezésére alakították ki a Gemenci Tájvédelmi Körzetet. Az idegenforgalom fellendítése érdekében az erdei vasutat az ő javaslatára hosszabbította meg 5 km-rel a gazdaság, így Gemenc bemutatása a turisták számára is lehetségessé vált. Igazgatása alatt hozták létre – többek között – az Erdei Iskolát. A dolgozók magas szintű szakorvosi ellátása érdekében foglalkozás-egészségügyi rendelőt létesített.

Az „Erdészet kiváló dolgozója” miniszteri kitüntetésben háromszor részesült, emellett „Országfásítási Emlékéremmel” és az 1965-ös árvízvédekezésért „Árvízvédelemért” éremmel jutalmazták.

Forrás: GEMENC Zrt.

Fotók: Gemenc Zrt./Csontos Péter

Hírszerkesztő: Nagy László