"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egyre több erdő van az állam tulajdonában

Egyre több erdő van az állam tulajdonában

Hiába próbálja a Jobbik a nemzeti erdővagyon kiárusításával borzolni a kedélyeket, a kormány nem tervez ilyen lépést a szaktárca vezetője szerint. Az állami erdőterületek nagysága meghaladja az egymillió hektárt, az állomány az elmúlt években hatezer hektárral növekedett.

Nem tervezi a kormány az állami erdők privatizálását – szögezte le képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő megkeresését a 2018-as választási kampány korai megkezdésének tulajdonította, s közölte: a kormánynak nem volt és jelenleg sincs olyan szándéka, amely az állami tulajdonban álló erdővagyon privatizálását célozná, ennek előkészítése sem zajlik. – Sajnálatosnak tartom, hogy a Jobbik a saját maga által gerjesztett álhíreknek bedőlve írásbeli és szóbeli kérdések útján próbál hírverést kelteni valótlanságoknak – emelte ki a tárcavezető.

A Földművelésügyi Minisztériumtól megtudtuk, hogy az állam tulajdonában jelenleg több mint egymillió hektár erdőterület van, 2010 óta mintegy 6000 hektárnyi erdő került az államhoz, amelyek vagyonkezeléséről a nemzeti parkok igazgatóságai gondoskodnak. Bár a jogszabályi kötelezettségből adódóan előfordulhat, hogy újabb erdőségek kerülnek az államhoz, a tárca várakozásai szerint mindez nem jelent majd nagyobb változást a nemzeti erdővagyon mennyiségében.

A kormányzati honlapra feltöltött, Magyarország erdőállományáról szóló miniszteri tájékoztató szerint 2016. január elsején a teljes hazai erdőállomány megközelítette a kétmillió hektárt, ennek 56,13 százaléka állami tulajdonban volt. Az állami erdők döntő hányada a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó 22 állami tulajdonú erdészeti részvénytársaság kezelésében volt.

Ezek a szervezetek kicsivel több, mint egymillió hektáron gazdálkodtak, emellett a vízügyi igazgatóságokhoz, illetve a nemzeti parkok további 90 ezer hektárnyi állami erdő tartozott. Megemlíthető az is, hogy a kormány tavaly októberben fogadta el a 2030-ig szóló Nemzeti erdőstratégiát. A dokumentum is rögzíti, hogy az állami erdőket, mint nemzeti kincset, közérdekből meg kell őrizni. A stratégia szerint az állami erdők állapota az elmúlt időszakban folyamatosan javult, gazdasági hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen, ahogyan a közjóléti szerepük is egyre inkább érvényesül.

– A társadalom által elvárt szolgáltatásokat elsősorban az állami tulajdonban lévő erdőktől várhatjuk el a legmagasabb szinten, ezért kiemelt fontosságú, hogy az állami erdőségeket csak kivételes esetben lehessen elidegeníteni – olvasható a stratégiában. A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy az erdőgazdálkodásnak kiemelt szerepe van a vidékfejlesztésben, a vidéki lakosság megőrzésében és a foglalkoztatásában.

Forrás: Magyar Idők

Fotók: Magyar Idők

Hírszerkesztő: Nagy László