"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egységes faanyagforgalom-szabályozási protokollt vezetett be a Földművelésügyi Minisztérium

Egységes faanyagforgalom-szabályozási protokollt vezetett be a Földművelésügyi Minisztérium

A hazai fafeldolgozást támogató, úgynevezett egységes faanyagforgalom-szabályozási protokollt vezetett be a Földművelésügyi Minisztérium.

Minderről szerda délután Bitay Márton, a minisztérium állami földekért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót Zalalövőn. Kiemelte: 2014-től   a Magyar Fejlesztési Banktól a Földművelésügyi Minisztériumhoz került át a 22 állami erdőgazdaság tulajdonosi joggyakorlása. Ezzel párhuzamosan a tárca kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy változzon az erdőgazdaságok gyakorlata, és a hazai vállalkozások is tudjanak onnan megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot vásárolni.

Bitay Márton hozzátette: a 22 állami erdőgazdaság területéről évente körülbelül 3,5-4 millió nettó köbméternyi faanyag kerül ki, ebből mintegy 150 ezer nettó köbméter az a kurrens minőségű terméknek számító tölgyrönk, amire nem csupán nagy kereslet mutatkozik, de a jövedelemtermelő képessége is ennek a legnagyobb. Az államtitkár szerint különösen fontos, hogy ezt a minőségi terméket ne nyersanyagként exportáljuk külföldre, hanem legalább alapszintű feldolgozására itthon kerüljön sor. A törekvést jól jelzi, hogy az állami erdőgazdaságoknak 1350 szerződött partnere van, ebből nagyjából 1100 a hazai vállalkozás.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Gyuricza Ferenc

Fotók: woodbusinessportal.com

Hírszerkesztő: Nagy László