"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka - videóval!

Kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka - videóval!

Szerdán kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, amelynek keretében a magyar gazdák több mint 30 féle agrártámogatást igényelhetnek.

A kérelmek a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be. A Fazekas Sándor miniszter hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezzel teljesíti a gazdáknak tett vállalását, s április 1-jétől hozzáférhetnek az agrártámogatásokhoz. Az ehhez szükséges szoftverfejlesztéseket, beruházásokat végrehajtotta az MVH - mondata a miniszter.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a közös agrárpolitikában (KAP) az első egységes kérelem a mostani, ami azt is bizonyítja, hogy Magyarország sikeres volt 2011-ben az EU elnöksége idején. Az ország el tudta érni, hogy több agrártámogatásban részesül az unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint a korábbiban. Mindez pedig egy jól hozzáférhető rendszerbe van integrálva, ami lehetővé teszi, hogy a gazdák az egyszerűsített támogatásokhoz éppúgy, mint a különböző termeléshez - például területhez, állattenyésztéshez - kötött jogcímekhez hozzáférjenek. Jelezte: a terület alapú támogatás összege 6,6 milliárdról 8,9 milliárd euróra nő ebben a hétéves uniós ciklusban. Ez 35 százalékkal több forrást jelent.

Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: elkészültek a szükséges jogszabályok, így az egységes kérelmet a gazdák április 1-jétől benyújthatják. Annak ellenére, hogy sokan kételkedtek e terv megvalósíthatóságában. Örömtelinek nevezte: dacára annak, hogy az uniós büdzsé az EU fennállása óta először csökken (2014-2020 között, a gazdasági válság miatt), a magyar agrár- és vidékfejlesztési támogatások 1,9 milliárd euróval, mintegy 600 milliárd forinttal nőnek. Az unió mostani költségvetésén belül az agrártámogatásokra (KAP-ra) fordítható pénzösszeg 11 százalékkal csökkent. Így Magyarország támogatottsági aránya a mostani uniós költségvetési időszakban az előző 2,4 százalékról 3,2 százalékra nő.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke arról beszélt, hogy az MVH felkészült az új (egységes) kérelmek fogadására.  Mint mondta, alapvetően három követelménynek kellett megfelelnie ezzel kapcsolatban a hivatalnak: a jogalkotás segítése, támogatása; a képzésekben való részvétel továbbá az MVH-t az eddiginél átláthatóbbá kellett tenni, mivel a korábbiaknál bonyolultabb lesz a most alkalmazott támogatási rendszer. Ezért benyújtási időszakban folyamatos lesz a monitoring, és amennyiben gond adódik, azonnal jelzést kap az ügyfél - mondta az MVH elnöke.

Hozzátette: a benyújtási határidő betartása - ez május 15. - fontos, mert csak így fizethető ki az októberi előleg. Megjegyezte: bár az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez veszélyeztetné az októberi előleg-kifizetést, ezért az MVH elnöke az eredeti benyújtási határidő betartására hívta fel a gazdákat.

Forrás: MTI, kormany.hu

Fotók: videó:FM

Hírszerkesztő: Nagy László