"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Minden együttműködés akkor sikeres, ha tartalommal sikerül megtölteni

Minden együttműködés akkor sikeres, ha tartalommal sikerül megtölteni

Sikeres és példaértékű az együttműködés a rendőrség és az állami erdőgazdaságok között. Az írásban is szentesített megállapodást a Verga Zrt-vel tavaly megújították, a Bakonyerdő Zrt-vel, valamint a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészetével tavaly újra kötötték.

Minderről Borbély Zoltán rendőr alezredes számolt be az együttműködő felek közös sajtótájékoztatóján Veszprémben. Hangsúlyozta, a közösen végrehajtott erdészeti program többek között kiterjed a falopás, az orvvadászat, az illegális motorozás és szemételhelyezés, a rongálás megelőzésére, az erdei objektumok védelmére. A hatékony együttműködés érdekében az év során közös továbbképzéseket, akcióellenőrzéseket tartoztak, aminek kézzel fogható eredménye, hogy orvvadászokat, fatolvajokat sikerült elcsípniük.

Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója úgy értékelt, hogy a megállapodás az összefogás intézményesült formája. A felek között kiváló a személyi és a munkakapcsolat. A munka során a bűnmegelőzés és a bűnüldözés egyaránt fontos. Jelezte, a hatékony együttműködésük üzenet a bűnelkövetőknek: a nap 24 órájában szemmel tartják a rájuk bízott erdőterületeket! A közös munka eredményeképpen a rendőrök és az erdészek folyamatosan az erdőn vannak, és több százezres vagy akár milliós értékeket védenek meg a szabálysértők ellen.

Borbély Zoltán rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatóhelyettese szerint  egy olyan együttműködési megállapodás értékelésére került sor, melyet valamennyi résztvevő szervezet sikeresnek ítél meg. Az erdészetek és a rendőrség közötti közös munka több évre nyúlik vissza és az egymásra nyitottság és a segítő szándék jellemezte eddig. A rendőrség egyik kiemelt feladata, hogy betartassa a törvény által előírtakat, felderítse a bűntényeket és szolgálja az állampolgárokat. Ehhez olyan támogató szervezetekre van szükség, mint az erdészetek, akik ezeket a célkitűzéseket maximálisan a szemük előtt tartva végzik dolgukat.

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - a szakhatóságokkal együttműködve – a tavalyi év során nyolc átfogó megyei ellenőrzést hajtott végre a bakonyvidéki erdőterületeken. Ezen kívül havi rendszerességgel közös szolgálatot láttak el. A megállapodás nyomán végrehajtott közös járőrszolgálatok, ellenőrzések elsődleges célja a vadászati tevékenységek hatékonyabb ellenőrzése és a természetkárosítás, falopás, orvvadászat és az engedély nélküli technikai sportok visszaszorítása volt. A Bakonyerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., az Uzsai Erdészeti Igazgatóság,a Verga Zrt. és a rendőrség közös akció sikeresek voltak, számos orvvadászt és illegális fekitermelőt sikerült kézre keríteni.

Minden együttműködés akkor sikeres, ha tartalommal sikerül megtölteni. Az eredmények azt bizonyítják, ez egy sikeres együttműködés, fogalmazta meg Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója. Az Uzsai Erdészet igazgatója, Simon Sándor bízott a folytatásában.

Tengerdi Győző a sajtótájékoztató alkalmával emléklapot és pénzjutalmat adott át Csaba Ákos rendőr főtörzsőrmesternek, valamint Kelemen Gyula törzsőrmesternek, akik a legnagyobb eredményeket tudták felmutatni a közös munka során.

Forrás: VEHIR, veol.hu

Szerző: Tremmer Tamás, Csepely Máté

Fotók: Domján Attila/VEHIR

Hírszerkesztő: Nagy László